Hlavní obsah

Měla Belgičanka motorek na kole už dřív? Takhle vyletěla děsivý kopec jako raketa!

Praha

Ronila slzy! Zalykala se zděšením! Mluvila o omylu či o spiknutí. Belgická cyklokrosařka Femke van den Driesscheová byla během víkendového mistrovství světa v Zolderu lapena při užití technologického dopingu. V rámu jejího kola komisaři Mezinárodní cyklistické federace našli podpůrný motorek. Podle mnohých už má devatenáctiletá závodnice s technologickým dopingem zkušenosti z minulosti.

Femke van den Driesschová v jednom z předchozích závodů

 
Článek

Šokující odhalení spustilo vlnu reakcí. Jen výjimečně se mladé závodnici dostává podpory. Těžko se také hájit v okamžiku, kdy komisaři závodnici odchytili přímo během závodu. „Je to kolo mého kamaráda. Prodala jsem mu ho po minulé sezóně. On se na něm byl projet s mým bratrem před závodem, a protože je vizuálně stejné, zřejmě ho mechanici očistili a dali mi ho před startem naprostým omylem," hájila se Femke van den Driesscheová bezprostředně po odhalení v rozhovoru pro server Sporza.

Málokdo však věří nářkům devatenáctileté závodnice, která v minulém roce ovládla cyklokrosové mistrovství Evropy a letos vyhrála národní šampionát Belgie. Server HLN.be přinesl videozáznam z výstupu mladé závodnice při jednom z ženských závodů na obávaný vrchol Koppenberg. V jedné pasáži je sklon stoupání devatenáct procent, v průměru pak deset procent.

Není divu, že kopec je postrachem i mužské profesionální elity při závodě Kolem Flander. Belgičanka však bez evidentně zvýšeného úsilí v kopci ujede soupeřkám, které dřou ze sedla na maximum, aniž by dokázaly nástup Femke van den Driesscheové zachytit.

Soupeřky Belgičance nevěří

„Vsadila bych se, že motorek měla v kole už při výstupu na Koppenberg," reagovala na twitteru britská závodnice Nikki Harrisová, která byla jednou z poražených. „V kopci evidentně motorek funguje skvěle," doplnil prostřednictvím sociální sítě bývalý vynikající cyklista Michael Rasmussen.

„Femke je belgická a evropská šampiónka, proč by si takové kolo brala," hájí dceru otec závodnice. Háček však je, že obhajoba ze strany rodiny je poněkud chatrná. Bratr závodnice Niels van den Driessche si totiž odpykává dvouletý trest za užívání EPO.

Je téměř jisté, že Belgičanku čeká trest. Mezinárodní cyklistická federace ji může pozastavit činnost na minimálně šest měsíců a udělit pokutu v rozmezí 20 až 200 tisíc švýcarských franků, tedy téměř pět miliónů korun.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články