Hlavní obsah

Vše, co jste kdy nepotřebovali vědět o běhání, a nenapadlo vás se zeptat (V)

Praha

Čtyři díly souhrnů zajímavostí, inspirací, extrémností či naprostých šíleností uplynuly jako voda. A máme tu díl pátý. I dnes vám k němu popřejeme hodně zábavy! Možná najdete i vhodnou inspiraci, jak si nenápadně vylepšit svůj maratónský čas. Nebo byste raději chtěli okurku?

Foto: facebook Spreewald-Marathon

A místo medaile tam dostanete na krk okurku.

Článek

Lichtenštejnská běžkyně dlouhých tratí Kerstin Metzlerová-Mennengová vzbudila roku 2007 velký rozruch svými výbornými výsledky. Ukázalo se totiž, že ty skvělé výsledky nebyly její. Maratónkyně chtěla na olympiádu v Pekingu tak moc, že při dosahování kvalifikačního limitu nechtěla ponechat nic náhodě. Podařilo se jí přesvědčit jednoho dobrého německého běžce, aby si „v rámci výzkumu pro diplomovou práci" na trasu berlínského maratónu připevnil na tělo jakési záznamové zařízení. Později se však ukázalo, že zařízení ve skutečnosti byl jen skrytý závodní čip Metzlerové-Mennengové. Ta posléze přiznala, že se jí podobným způsobem podařilo „zaběhnout" i maratón v Hamburku.

První boty značky Puma vznikaly v prádelně matky jejího zakladatele Rudolfa Dasslera. Puma pak později jako první přicházela na trh s dalšími vylepšeními. První boty se suchým zipem prý rovněž pocházely od producenta se skákajícím predátorem ve znaku.

První mistrovství světa v půlmaratónu se konala až v září roku 1992. Stalo se tak v britském Newcastle upon Tyne. Celkově se závodů zúčastnilo 204 atletů z 36 různých států. Vítězem se stal Keňan Benson Masya. V juniorech zvítězil reprezentant Etiopie. Ženskou kategorii vyhrála Britka.

Britský závodník na středních distancích Stephen Cram jednou dokázal vytvořit tři světové rekordy během pouhých 19 dní. V létě 1985 zaběhl v nejlepších časech 1500 metrů, jednu míli a 2000 metrů. Dnes pracuje jako televizní moderátor, komentátor atletických klání i jako trenér.

ČTĚTE TAKÉ: Vše, co jste kdy nepotřebovali vědět o běhání, a nenapadlo vás se zeptat
I. Díl
II. Díl
III. Díl
IV. Díl

První ženský olympijský maratón se běžel před 32 lety, v roce 1984 v Los Angeles. Premiéry se zúčastnilo 50 příslušnic něžného pohlaví z 28 zemí světa. První vítězství všech dob si domů odvezla Američanka Joan Benoit Samuelsonová. Naproti tomu mužský maratónský běh byl součástí olympiád už od jejich novodobých počátků v roce 1896. Maratónské zrovnoprávnění tak trvalo nekonečných 88 let. Dlouho se věřilo, že ženské tělo není na tyto věci stavěno a nedokáže se s takovou zátěží vyrovnat. Dnes máme mnoho příkladů nejtěžších ultramaratónů světa, kde ženy zvítězily dokonce v absolutním pořadí, s velkým náskokem na nejlepšího z mužského startovního pole.

Medzinárodný maratón mieru (MMM) ve slovenských Košicích je nejstarším maratónem na světě mimo Ameriku. V celosvětovém měřítku zaujímá třetí místo po maratónu v New Yorku a méně známém The Yonkers Marathon (oba pořádané ve Spojených státech). Na start prvního ročníku košického maratónu se postavilo celkem osm odvážlivců. Vítěz Karol Halla (3:01:35) se ještě devětkrát pokusil na maratón vrátit a obhájit vítězství. Nikdy se mu to ale už nepodařilo. Konkurence narůstala a už druhý rok bylo startovní pole mezinárodní. Traťový rekord dnes drží v Košicích keňský běžec Lawrence Kimwetich Kimaiyo s časem 2:07:01.

Téměř až recesisticky může působit Spreewald Marathon v sousedním Německu. Na účastníky čekají v cíli nezvyklé rituály a vzhledem k nejznámější krajové delikatese - nakládaným okurkám - mají na občerstvovacích stanicích právě je. Ani medaili za úspěšné absolvování závodu nečekejte. Dostanete na krk jednu zelenou okurku na šňůrce. Raději však do ní nekousejte, tahle už totiž bude kovová.

Reklama

Související témata: