Hlavní obsah

TEST: Legíny Adidas Sequencials Climawarm – hlavně to teplíčko

Martin KavkaSport.cz

Nevím, co od běžeckých elasťáků očekáváte vy, ale já chci od svých „harapesek" jediné: Nejraději jsem, když o nich vlastně vůbec nevím. Zní to možná prostě, ovšem je to zároveň ten nejtěžší požadavek. Elasťáky musejí správně sedět, nesmí nikde táhnout ani škrtit, neměly by se vyhrnovat a především – musí být univerzální. A to všechno znamená, že si s nimi musí někdo dát práci.

Foto: adidas.com

Legíny Adidas Sequencials do nízkých teplot.

Článek
Fotogalerie

Když vejdete do libovolného běžeckého krámu v Česku (nebo nedej bože zabrousíte do nějakého e-shopu), můžete strávit výběrem elasťáků tolik času, kolik jen budete chtít. Hodinu, den, týden... Klidně i víc, když na to přijde (a jste pořádní šťouralové). Jsou totiž záludné – skoro bez výjimky jsou černé a díky tomu působí jako jednovaječná vícerčata. Vybrat ty správné znamená zaměřit se na detaily.

Alfou a omegou jsou pro mě při výběru běžeckých kalhot (kromě velikosti, samozřejmě) řešení pasu, rozkroku a zipy. S pasem a rozkrokem je to zřejmě jasná volba všech běžců, ale co ty zipy? Nevěřili byste, jak vás v tomto ohledu vycvičí pár let zimního pobíhání v elasťákách trpících zásadním neduhem – rozjíždějícím se zipem ve spodní části nohavic.

Když jezdci zipů povyjedou při běhu o dobrých deset centimetrů a na nohách vám tak pořád něco plandá, získáte jasnou představu, co si při příštím nákupu zkontrolujete jako položku číslo jedna.

Bod po bodu: docela spokojenost

V případě testovaných elasťáků Adidas TechFit Climawarm to naštěstí nebyl ani ten sebemenší problém. Zdrhovadla plnila svou základní funkci – drhla a nerozjížděla se. Navíc jsem ocenil, že zip elasťáků je navíc i příjemně dlouhý, což napomáhá svlékání z propocených nohou a zkracuje tancování na jedné noze, když už se těšíte do vany.

Bod jedna byl tedy splněn. A rychle na druhou položku v seznamu – konstrukci pasu. I tady jsem byl spokojený. Řešení pasu je totiž poctivé, nic odfláknutého ve formě pouhé přehnuté látky. Kdepak, tady je to třícentimetrový elastický pás z příjemného, měkkého materiálu, který na těle dokonale sedí. Ani jsem přitom nepotřeboval elasťáky stahovat zavazovací šňůrkou.

Přišel na řadu třetí z nejdůležitějších bodů v seznamu. Rozkrok. Tady už to taková sláva nebyla – klasický šev uprostřed, žádný všitý pruh látky ani speciálně tvarovaný panel chránící choulostivé partie. Nejlépe se ale pozná na bojišti, zda je to dobré řešení, nebo mě čekají nepříjemnosti v podobě odřenin v místech, kde byste si něco podobného rozhodně rádi odpustili.

Nedřou, nevadí, hřejí

Ale ještě než vyběhnu, dokončuji prvotní prohlídku adidasek. Na lýtkách nechybí dva poměrně výrazné reflexní pruhy, vepředu odráží světlo jen malé logo firmy, ale přece jen – o dění před vámi máte mnohem lepší přehled. Takže to je v pořádku.

Vzadu napravo nechybí kapsička, ta je ale jako obvykle vhodná maximálně na pidisvazek klíčů, jednu tabletu proti křečím nebo tramvajenku. A to samozřejmě jednotlivě, nikoli vše najednou. Je to spíš imitace kapsy, nic víc do ní nenarvete. Rád ale běhám nalehko, proto mi to ani nijak zásadně nevadí. (A alespoň oceňuji, že kapsa je z materiálu, který – zdá se – snad něco vydrží.)

PLUSY
propracovaný střih
reflexní prvky
dobrý tepelný komfort
kvalitní zipy na konci nohavic
MÍNUSY
kapsa by mohla být větší
CENA
i pod 1000 korun

Ještě krátká kontrola švů uvnitř elasťáků – zdají se být poctivé a hlavně ploché. Neměly by tedy při pohybu nijak dřít a vadit. To se vzápětí potvrzuje i v praxi. Žádné tření. Navíc elasťáky sedí jako ulité – nevyhrnují se u kotníků, nikde netahají, neškrtí, nevadí. Použitý materiál je také velmi příjemný, takže si první kilometry v novém přírůstku šatníku užívám.

Při výbězích se potvrdilo, že název Climawarm byl pro kalhoty zvolen příhodně. Navzdory měnícímu se počasí – během více než měsíčního testování se rtuť teploměru nejdříve motala okolo nuly a pak také padla prudce pod ní – fungovaly elasťáky bezvadně. Bylo v nich teplo tak akorát, dostatečně odváděly vlhkost a tu zvnějšku dokázaly zadržet (při mírném deštíku či sněžení). Potěšilo, že i při prudší přeháňce zachovaly dobrý tepelný komfort.

Jedinou nepříjemností tak během celého testování bylo, že se začal drobně třepit vnější šev na vnitřní straně jedné z nohavic. Ovšem ani to nebylo nic hrozivého. Sečteno a podtrženo – tyto adidasky nejsou špatný tip. Pokud hledáte běžecké legíny, které vás v ještě probíhající zimě a na začátku jara udrží v teple, zahrňte je do svého výběru a vyzkoušejte. Třeba vám sednou tak jako mně.

Reklama

Související témata: