Hlavní obsah

Mrázek okouzluje NHL. Jeho jméno se skloňuje i s Vezinovou trofejí

Nechce to veřejně vyhlásit, statistiky však hovoří jasnou řečí a kouč hokejistů Detroitu Jeff Blashill o nich dobře ví. Zatímco do sezóny vstupovali gólmani Red Wings Petr Mrázek s Jimmym Howardem na rovnocenné úrovni, po odehrání více než poloviny základní části NHL je zřejmé, že vítkovický odchovanec má v boji o post brankářské jedničky nad svým konkurentem navrch. Přesto ještě Blashill do světa nevykřikuje, že gólmanská jednička je jasná.

Foto: Chris O'Meara, ČTK/AP

Brankář Detroitu Petr Mrázek.

Článek

V minulém ročníku se Mrázkovi podařilo ze sestavy vystrnadit dvojku Gustavssona, před play off mu pak tehdejší kouč Rudých křídel Mike Babcock svěřil post jedničky. Mrázek, jehož Detroit draftoval v roce 2010 až v pátém kole, nezklamal a vynikající výkony předvádí i v této sezóně.

Interní souboj s Howardem, jenž v této sezóně pobírá 5,5 miliónu dolarů (zatímco Mrázek jen 738 tisíc dolarů), zatím vyznívá pro Čecha, jehož dětským idolem byl krajan Dominik Hašek. Čísla v tabulce jsou toho důkazem.

Statistiky brankářů Detroitu v této sezóně:
Petr MrázekJimmy Howard
Odchytané zápasy3620
Úspěšnost zákroků93,3%90,4%
Průměr gólů na zápas1,972,89
Čistá konta41

„Celou sezónu je pro nás nesmírně důležitý, předvádí spektakulární zákroky. S ním v zádech máme velké sebevědomí," tvrdil o českém gólmanovi, jenž v neděli oslaví 24. narozeniny, obránce Detroitu Danny DeKeyser.

„Je velice sebevědomý. Nikdy se nenechá vynervovat, ani když třeba dostane gól. Dokáže se oklepat a jede dál. V tomhle je opravdu výborný a dělá ho to dobrým hráčem," pokračoval DeKeyser.

Mrázkovi se dokonce v lednu dostalo pocty od hokejových odborníků píšících pro oficiální stránky NHL. Kdyby se udílely ceny za první polovinu základní části soutěže, bojoval by Mrázek o Vezinovu trofej pro nejlepšího brankáře s Bradenem Holtbym z Washingtonu a Robertem Luongem z Floridy. Z českých brankářů ji vyhrál jen Dominik Hašek, zato hned šestkrát, což se nikomu jinému nepovedlo.

„Tomáš Tatar (slovenský útočník Detroitu) v průběhu této sezóny o Petrovi řekl, že je pořád stejný - ať už hraje play off o Stanley Cup nebo si jde zahrát v létě," prohlásil Blashill, jenž Mrázka vedl už na farmě v Grand Rapids. „Prostě má pořád stejný přístup a okolními věcmi se nevzrušuje."

Naposledy svou třídu Mrázek ukázal v pondělí proti Floridě. Před zrakem reprezentačního asistenta Jaroslava Špačka, jenž je v zámoří na inspekční cestě kvůli květnovému MS v Rusku i zářijovému Světovému poháru v Kanadě, pochytal všech třiadvacet střel Panterů a připsal si čtvrtou nulu v sezóně.

Blýskl se hlavně ve druhé třetině, když fantastickým zásahem lapačkou zlikvidoval zakončení Jaromíra Jágra při přečíslení dvou na jednoho. „Tohle byl opravdu nejtěžší zákrok, naštěstí jsem tam stačil dát lapačku," ulevilo se gólmanovi, jenž za seniorský národní tým České republiky dosud odchytal jen devět minut v zápase s Německem na MS 2012.

Svými výkony si ale říká o další šanci. Nedivte se, kdyby právě jemu svěřil kouč Jandač post jedničky na prestižním Světovém poháru v Torontu.

Měl by se Petr Mrázek stát českou jedničkou na Světovém poháru v Torontu?
Ano
98,3 %
Ne
1,7 %
Celkem hlasovalo 23456 čtenářů.

Reklama

Související témata: