Hlavní obsah

Gudas je idiot a hlupák. Český pořízek v zámoří schytává kritiku za drsný faul

Filadelfie

Jméno českého tvrďáka Radka Gudase je po dnešních nočních zápasech NHL jedno z nejčastěji skloňovaných. Obránce ve službách Philadelphie v zápase s Buffalem (5:1) předvedl parádní hit, bitku a nakonec také nevybíravý faul, kvůli němuž si v zámoří vytvořil hned několik odpůrců.

Foto: Matt Slocum, ČTK/AP

Obránce Philadelphie Radko Gudas (vlevo) v potyčce s Marcusem Folignem z Buffala.

Článek

Pražský rodák proti Buffalu začal dobře. V úvodní třetině přimáčkl v obranné třetině na mantinel McCabea a v té prostřední se pustil po čtvrtém gólů Letců do bitky s Marcusem Folignem.

Ale ve třetí třetině to se svým důrazem přehnal. Jeho nájezd na Daniela Catenacciho, který měl v době srážky hlavu dole a rozhodně nebyl v moci puku, vyvolal v Severní Americe velkou vlnu vášní.

Zejména ze strany hokejistů Buffala. „Ten chlap (Gudas) je idiot a hlupák. Jeho hity jsou zákeřné, ví se to o něm. Chodí po nováčcích, co hrají třetí zápas a míří přímo na hlavu. Je to idiot, to je vše, co k tomu mohu říct," nebral si po zápase servítky Foligno.

„Přál bych si, abychom já a (spoluhráč Nicolas) Deslauriers byli v té době na ledě a trochu mu pocuchali úsměv," řekl čtyřiadvacetiletý Američan novinářům. A podobná slova citovalo i radio z Buffala WGR 550.

Ihned po zákroku ke Gudasovi přispěchali dva pomstychtiví spoluhráči, do bitky si ho vzal McCabe, ale spoluhráče ležícího na ledě příliš nepotrestal.

„Myslím, že nikdo nepochybuje, že to byl zákrok na hlavu," čertil se také trenér Šavlí Dan Bylsma. „Liga (disciplinární komise) se na zákrok určitě podívá a popasuje se s tím," dodal.

Zákrok českého beka se nelíbil ani americkým žurnalistům. „Nejhorší je, že Gudas načasoval svůj zákrok tak, aby devastace byla maximální, což je něco, co by ligové vedení rozhodně mělo zvážit," napsal například ve svém sloupku Chris Peters ze CBS.

Gudas za svůj zákrok může očekávat několikazápasový distanc. Tři duely si musel odpustit už v prosinci minulého roku, kdy ho disciplinární komise potrestala za zákrok na Miku Zibenajada z Ottawy.

Reklama

Související témata: