Hlavní obsah

TEST: Udělejte dojem v jarní bundě Puma Running Graphic Jacket

René KujanSport.cz

Vypadá to, že ty neexistující globální změny klimatu nám už pořádnou zimu nedopřejí, a tak nastal čas začít myslet na jaro. U Pumy už to trochu udělali za nás a přichystali vcelku povedenou bundu, v níž je radost poběhat. A navíc na vás bude i dobře vypadat. Vážně. Kdo nevěří, ať v ní běží.

Foto: Puma.com

Puma Running Graphic Jacket není jen tak obyčejná větrovka.

Článek
Fotogalerie

Graphic Jacket je z těch kusů vybavení, které mají za úkol vás chránit před větrem či nějakou to přeprškou, zároveň ale působit tak, jako byste na sobě skoro nic neměli, tedy neomezovat, nedřít, neškrtit. Bonus navíc ‒ velmi se povedla také designově, alespoň dle mého skromného názoru.

Bundu využijí rychlejší, a tudíž více tepla produkující, běžci klidně i jako třísezónní. Od jara do podzimu. Můžete si ji brát na své běžecké výpravy i jako záložní variantu pro náhlé zvraty počasí. Je na to jako stvořená. Skoro nic neváží, lze ji sbalit do malé kapsičky a třeba jako balíček navléct na zápěstí.

Tenký a jemný materiál je v ripstopové úpravě (v případě roztržení by se defekt neměl šířit látkou dále) a také mírně vodoodpudivý. Nezachrání vás před průtrží mračen někde v horách (bunda nemá ani kapuci), ale drobnou sprchu, než se dostanete v pořádku domů ze svého tréninku, v ní zvládnete.

Až do detailu

Střih bundy je v podstatě ideální. Jacket dobře sedí, zároveň nikde neškrtí ani není nikde moc volný. Na pohodlí běžce je myšleno hned od stojacího límečku. Konec zipu je krytý, takže nedře do krku. Celý límec je podšitý jemnou tkaninou, aby vás nic nerušilo od běhu, který si právě užíváte. Navíc je límec skvěle tvarovaný. Jeho konec není rovný, ale zvlněný. Po oblečení bundy zjistíte, že jeho vyšší okraje chrání krk po stranách, nižší okraje naopak brání zařezávání límce do krku pod bradou nebo v zátylku. Drobnost, jež může mít zásadní vliv na to, zda se vám určité oblečení bude nosit dobře, nebo nebude.

Dlouhý průběžný zip je otočený jemnými zoubky směrem dovnitř, kde mu je podkladem drobná léga. Držátko jezdce zipu je vlastně důmyslná odrazka. Délkově je bunda těsně pod zadek, takže dobře chrání běžcova záda. O jejich komfort se dále stará čtveřice velkých krytých průduchů k odvětrávání potu na úrovni spodních hran lopatek. Vpředu najdete dvě kapsy, které jsou překvapivě dosti objemné. Ty mne velmi potěšily. Nejsou sice zapínací, jejich vstupy kryjí pouze chlopně, ale nějaké ty kapesníky, rukavice, čepici a podobně bezpečně udrží uvnitř. Absence zipů na druhou stranu značně pomáhá nízké hmotnosti a rychlé a snadné sbalitelnosti.

PLUSY
kvalitní a promyšlené zpracování
lehoučká a po sbalení miniaturní
více reflexních prvků
rychle schne
MÍNUSY
systém uchycení na zápěstí mi přijde ne úplně domyšlený
pro někoho možná neuzavíratelné přední kapsy
CENA
2299 korun ‒ oficiální cena

Pro cennější věci je určena zadní kapsa. Můžete v ní ukrýt třeba i svůj mobilní telefon, který vám díky centrálnímu umístění nebude způsobovat disbalance, a navíc si k němu můžete pohodlně připnout také sluchátka. Kapsa má totiž průstupku a z vnitřní strany límce je dále malé silikonové očko, které bude kabel sluchátek přidržovat na správném místě. Zádová kapsička má ještě jedno využití. Díky oboustrannému zipu ji můžete převrátit naruby a celou bundu do ní schovat. Pomocí dvou našitých gumiček si složenou bundu můžete navléknout na zápěstí a vyběhnout tak připraveni na všechno.

Rukávy jsou jednoduché, zakončení je podšito gumičkami jen z poloviny, takže neškrtí, jejich konce jsou v místě hřbetu ruky prodloužené pro vyšší tepelný komfort. Oba rukávy nesou po dvojici reflexních prvků. Další najdete na zádech a reflexní je i logo kočkovité šelmy ve skoku na levé straně prsou.

V bundě se mi běhalo naprosto skvostně. Materiál mi přišel nekompromisně odolný vůči větru, zároveň jsem se v bundě nijak nepařil. Sbalená bunda je natolik malá, že s ní v kapse běžeckých šortek můžu pohodlně běžet. Nošení na zápěstí jsem nevyužíval, protože našité gumičky byly až příliš těsné, a to zdaleka nemám předloktí Pepka Námořníka. Za gumičky se ale dá dobře připnout třeba k malé ledvince. Hodně jsem také ocenil dostatek kapes a jejich užitný objem. Bundu využívám na lehké proběhnutí i na dlouhé běžecké výlety. Tam díky její sbalitelnosti a nízké hmotnosti snad ještě raději. Navíc mě potěšila i svou schopností rychle uschnout.

Reklama

Související témata: