Hlavní obsah

Popraskaná pata. Problém, který odstraníte vlastní lázní. Máme tři tipy

Praha
Aktualizováno

Pokud běhám, chodidla musí být v pořádku. Jestliže nejsou, mají běžci problém. Jedním z trablů mohou být i popraskané paty, které mohou zabránit tréninku. Kromě suché a popraskané kůže mohou být paty zarudlé, mohou svědit, loupe se kůže, může dojít i k zánětům. V horším případě dojde také k trhlinám, které mohou postoupit hlouběji, až dojde ke krvácení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Máte problém s kůží na patách? Zkuste do své péče zařadit i citrón.

Článek

Příčinou popraskaných pat může být suchý vzduch, nedostatek vláhy, nesprávná péče, nezdravá strava, dlouhé stání, časté běhy, nevhodná obuv. K problémům může napomoci i cukrovka, štítná žláza, ekzém, lupénka, kuří oka a mozoly. V dnešní době už existují přípravky na odstranění, které lze zakoupit, ale také si je můžete připravit doma.

Rostlinný olej

Rostlinný olej může být použit k léčbě, ale také prevenci popraskané paty. Možností je více - olivový, sezamový, kokosový olej nebo jakýkoli hydrogenovaný rostlinný olej bude fungovat. Pro dosažení lepších výsledků je dobré používat tuto aplikaci před spaním, aby měl olej dostatek času proniknout kůží. Postup je snadný.

Namočte nohy v mýdlové vodě a drhněte je pemzou, poté je následně osušte a potřete nohy olejem. Následně si vezměte čisté ponožky a nechte si je přes noc během spaní. Po probuzení budou vaše chodidla znatelně měkčí. Tento postup opakujte několik dní po sobě, dokud trhliny na patě nezmizí.

Rýžová mouka

Ano, rýžová mouka také může pomoci, když ji použijeme k drhnutí problémových partií. Jak provést peeling? Vezměte hrst mleté rýže, několik lžiček medu a jablečného octa. To vše smíchejte dohromady, dokud z této trojkombinace nevznikne hustá pasta. Pokud jsou vaše paty hodně popraskané, přidejte mandlový nebo olivový olej.

Nohy namočte na deset minut do teplé vody, poté je vyndejte a drhněte paty připravenou pastou. Tuto seanci provádějte několik dní, dokud nebudete s výsledkem spokojeni.

Citrón

Možná se vám v ústech zakyselilo při vyslovení slova citrón, ale to je v pořádku. Právě kyselost může být velmi účinná při změkčování hrubé kůže. Postup není překvapující. Nechte nohy čtvrt hodiny namočené v připravené lázni, kterou si můžete opět doma vyrobit.

Do teplé vody přidejte citrónovou šťávu. Vyhněte se ale příliš horké vodě, ta může způsobit, že nohy budou ještě více vysychat. Opět použijte pemzu, následně nohy opět osušte ručníkem, takto postupujte několik dní.

Reklama

Související témata: