Hlavní obsah

Růžička po rodinné tragédii chyběl na lavičce Chomutova

Josef Pešout, jisSport.czPrávo
Aktualizováno

Krutá rána zasáhla rodinu hokejového trenéra Vladimíra Růžičky. Kvůli nečekanému úmrtí manželky Evy chyběl na střídačce Chomutova ve svátečním výročním utkání s lídrem extraligy Libercem (0:2). Ze stejného důvodu nebyl na chomutovské soupisce ani jeho syn, útočník Vladimír Růžička mladší.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Trenér Chomutova Vladimír Růžička.

Článek
Fotogalerie

Piráty, kteří nastoupili v retro dresech jako připomenutí sedmdesátiletého výročí vzniku chomutovského klubu, vedl před vyprodanou arénou v roli hlavního kouče dosavadní asistent Břetislav Kopřiva s druhým asistentem Janem Šťastným. Chomutov však prohrál 0:2.

Domácí hokejisté se snažili vyhrát zápas pro trenéra, prožívajícího těžké životní chvíle, i potěšit fanoušky při oslavách jubilea, ale narazili na velmi silného soupeře.

„Vláďa mi tu smutnou zprávu telefonoval v sobotu odpoledne. Bylo to nečekané, co se přihodilo jeho rodině. Moc se mě to dotklo. Já jsem jeho paní dobře znal," říkal Kopřiva se slzami v očích po zápase. „Často jsme si povídali, když jsem jezdil jako skaut na Slavii, seděli jsme s paní Růžičkovou na tribuně kousek vedle sebe. Řekli jsme si v kabině, že budeme hrát i za Vláďu. Uvidíme, kdy se vrátí k mužstvu. Předpokládám, že uprostřed týdne, ale nechci mluvit za něj," pravil Kopřiva.

Prozradil, že při určování sestavy vycházel ze složení z předchozích zápasů. „Nemohl nastoupit zraněný obránce Jánošík. Nebyl důvod něco dalšího měnit, předtím se nám dařilo. Rozhodlo naše oslabení, kdy hráč soupeře projel středem a skóroval. A pak bylo těžké dohánět dvoubrankové manko, Liberec si výhru pohlídal," poznamenal ještě Kopřiva.

Birner rozhodl

Hosté gólově dvakrát udeřili v polovině utkání a postaral se o to útočník Michal Birner. Nejprve bravurně proměnil přesilovku pěti proti třem a záhy zvýšil na 2:0. „Odehráli jsme dobré utkání. Přesně takhle by to při venkovních zápasech mělo vypadat," liboval si liberecký forvard, který ocenil i obrannou hru celého týmu. „Skvěle zachytal Mára Schwarz. Stejně jako před několika dny v Třinci uhájil čisté konto. Základem bylo, že jsme uhlídali Romana Červenku. Je to nejlepší hráč extraligy a můj kamarád, ale přál jsem si, abychom ho eliminovali. Měl pár akcí, gól však nedal, takže jsme úkol splnili," pověděl Birner.

Trenér Filip Pešán zmínil i trpělivost při čekání na první branku. „Dlouho se hrálo bez gólů, byli jsme o chloupek lepší. Ale tušili jsme, že pokud půjdeme do vedení, neměli bychom ho ztratit. Podali jsme solidní výkon, jímž jsme odčinili porážku od Sparty," shrnul další vítězství Bílých Tygrů, kteří nasbírali už 103 bodů.

Reklama

Související témata: