Hlavní obsah

Jaký pes je vhodný pro běhání? Máme pro vás pár favoritů

Praha

Větší pes je díky svému vzrůstu příhodnější pro běhání, lépe s vámi udrží tempo. Menší psi se jako běžecký partner moc nehodí, výjimkou ale může být Jack Russell teriér. Pokud jde o rasu, nedoporučují se plemena s býčí vizáží, mopsíci. Pes je hravý, dokáže běhat, poskakovat, dovádět, ale ne každý je vhodný jako běžecký partner pro delší výběhy. Ideální plemeno pro tento pohyb a spolupráci je poslušné s energií a vytrvalostí. Server outsideonline.com připravil seznam těch psů, kteří by vás neměli při společném běhání zklamat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Běhání se psem? Německý ovčák je skvělý parťák

Článek

Rhodéský ridgeback

Plemeno bylo původně vyšlechtěno k lovu lvu v Africe, takže je extrémně sportovní, ale s lidmi si perfektně rozumí. Tento nádherný pes dokáže efektivně běhat, k tomu má srst, která je dobrá pro údržbu.

Výmarský ohař

Výborná volba. Společník, k tomu přizpůsobivý typ. Je vynikající běžec na krátké i dlouhé vzdálenosti, dokáže i zasprintovat. Taktéž je nenáročný pro údržbu, pro krátkou srst. Výmarský ohař je také dobrý pro navigaci, je nenáročný na trénování.

Border kolie

Pokud hledáte chytrého psa, tak border kolie je považována za jedno z nejinteligentnějších plemen. Tento pes miluje učení, mít nějakou práci. Pokud se mu budete věnovat, získáte věrného kamaráda.

Australský ovčák

Plemeno, které má ochranitelskou povahu. Je skvělým přírůstkem do aktivní rodiny a dobrým společníkem pro každého, kdo rád zkoumá a pohybuje se v různých terénech.

Německý ovčák

Tento pes má mnoho talentů, také je u nás hojně rozšířen. Jedním talentem je i běh. Jde o silného psa, který dokáže držet krok s běžcem po dlouhou dobu. K tomu jde o ochranitelské plemeno, rozumí si s dětmi. Zkrátka společník, který nezklame.

Dalmatin

Pokud máte koně, tak právě dalmatin pro svoji vitalitu může držet krok i s koněm. Takže vaše běhání ho jen tak patrně neunaví. Tento pes kdysi běhal před hasičským vozem, aby vyčistil cestu. Stejně tak dokáže běhat a bavit se v parku.

Aljašský malamut

Pes s hustou srstí, který byl vyšlechtěn k nošení nákladů pro dlouhé tratě, takže jde o velmi vytrvalého běžce pro ty, kteří žijí navíc v chladnějších klimatických podmínkách. Jde o inteligentní plemeno, které nerozhází ani drsné podmínky.

Maďarský ohař

Pokud jste běžec na dlouhé tratě, oceníte zdatnost tohoto psa. Vyniká v rychlosti, vytrvalosti, skákání, je vhodný pro výjimečnou trénovanost.

Jack Russell teriér

Malý, ale mocný pes, který oplývá bezmeznou energií, takže může běžet překvapivě delší dobu, i když do velikosti patří mezi menší typy. Jde o dobrodružného kamaráda pro delší běhání.

Pudl

Možná se vám může zdát, že jde o domýšlivé plemeno, ale jako společník k běhání by neměl být pudl přehlížen. Má spoustu energie, byl vyšlechtěn jako lovecký pes, má atletické instinkty.

Reklama