Hlavní obsah

Půl století odříkání. Nezmara nezlomila ani operace a prasklá hrudní kost

Dokážete opakovat určitou činnost každý den po dobu padesáti let? Nemyslete na spánek, jídlo a další fyziologické potřeby. Vezměte si nějakou aktivitu, která není až tak jednoduchá, možná vás vždycky nebude úplně bavit a budete se k ní muset odhodlávat, nutit, přesvědčovat. Tak co, jak to vidíte teď? Nemožné? Nesnesitelné, úmorné, zničující? Takových lidí, co projdou tak rozsáhlou zkouškou odříkání opravdu není mnoho. Vlastně neznám nikoho takového, kdybych tedy nezaslechl něco o Ronu Hillovi.

Foto: facebook Ronhill

Dámy a pánové, Ron Hill, zosobněné půlstoletí běhu.

Článek

Ronald „Ron" Hill si takhle 20. prosince roku 1964 řekl, že běhání je docela dobrý nápad a že se mu bude věnovat na denní bázi. Zní to jednoduše, že? Jen si tak prostě řekl, že bude každý den běhat. Sousloví „každý den" je jasné. A „běhat" si nadefinoval jako zdolání minimální vzdálenosti jedné míle bez zvláštního ohledu na rychlost. To zní také jednoduše, viďte? A teď to zkuste dodržet i v den, kdy zažijete dopravní nehodu, při které vám praskne hrudní kost. Udělejte to i v den, kdy vám operovali chodidlo. Udělejte to i v den, kdy jste v bolestech a nemůžete se pohybovat jinak než o berlích. A dělejte to den za dnem, měsíc za měsícem, rok za rokem po dobu půl století. Až pak si dokážete představit tu nesmírnou míru odhodlání Rona Hilla mezi lety 1964 až 2014 (to mu bylo 76 let).

Vedle toho, že Ron Hill úspěšně reprezentoval Velkou Británii v bězích na dlouhé tratě a byl třeba prvním Britem zvítězivším na maratónu v Bostonu a že se dostal na olympijských hrách třikrát do finále, bude pro nás, Čechy a Čechoslováky, zajímavá ještě jedna věc. Hillovu prvnímu světovému rekordu padl za oběť výkon Emila Zátopka na trati 25 kilometrů.

• Kromě toho, že běhal 50 let nepřetržitě každý den, si Ron Hill splnil ještě jeden sen ‒ závodit ve 100 různých státech před dovršením sedmdesátky.
• Nikdy neměl žádného trenéra. Běhal i 200 kilometrů týdně.
• Bavlněné běžecké šortky neměl rád: „Stačí, když budete běhat 100 mil týdně. A za šest týdnů jsou napadrť."

Hill ale nebyl jen „pouhým" běžcem. Na zmar nepřišlo ani jeho chemické vzdělání v oboru textilního průmyslu. Ron Hill byl sveřepým zastáncem syntetických materiálů pro běžce a s lehkou nadsázkou lze říci, že pro svět běhu „vynalezl" síťované vesty, běžecké trenýrky (v Británii žertovně přezdívané pedo-shorts), elasťáky, nepromokavé větrovky a reflexní pásky. Sám v sedmdesátých letech založil společnost, která toto všechno vyráběla. „Běhal jsem do práce a z práce i v zimě a za tmy a potřeboval jsem něco, co by mi v takové situaci pomáhalo," vysvětloval kdysi atlet své pohnutky k založení firmy.

Reklama

Související témata:
Půl
Průmysl