Hlavní obsah

Blýská se na lepší časy. Předání startovního čísla bude legální

René KujanSport.cz

Možná jste už také zažili situaci, kdy jste zaplatili poměrně dost peněz za startovné na závod - a přijde nemoc, nehoda nebo jiná okolnost, jež vám brání v účasti. Co teď? Pořadatelé většinou startovné nevracejí a předání jinému závodníkovi zhusta zakazují. Pravděpodobně to ale stejně vyřešíte tak, že na vaše jméno poběží kolega z práce nebo nějaký bratranec. A když budete mít štěstí, možná vám třeba ještě alespoň část ceny zaplatí. V Americe začali tuhle lapálii řešit po svém. A v duchu fair-play.

Foto: RunCzech

Na, vem si moje číslo! (ilustrační fotografie)

Článek

A co když se naopak vy budete chtít dostat na závod, kde už jsou startovní čísla rozebraná? Vždycky se najde někdo, komu to nakonec z nějakého důvodu nevyjde. Možná se své číslo dokonce bude snažit i prodat. A pokud to bude nějaký z větších a prestižnějších závodů, možná se na tom pokusí vytřískat i nějaký ten mrzký peníz navíc. Je to fér? Určitě ne. Navíc se na některé závody musíte kvalifikovat dobrým časem z jiného běhu. A tímto způsobem se může na startu závodu ocitnout i někdo, kdo tam nemá co dělat.

Příčin může být mnoho, problém je ale vždy pouze jeden: Jak efektivně a legálně zajistit uvolnění, předání, startovního čísla? Ve Spojených státech se v květnu loňského roku zrodil projekt BibSwitch.com. V podstatě jednoduchá služba přemosťující Údolí nedorozumění či nevůle mezi účastníky a organizátory. Pokud máte startovní číslo na závod, které nevyužijete, nabídnete ho v aukci. Samozřejmě se souhlasem příslušných organizátorů. Projekt navazuje neustále další a další partnerství s pořadateli po celé zemi a v případě transakce jim také pomáhá s administrativní zátěží převodu čísla.

Náš největší organizátor běžeckých závodů RunCzech má ještě jiné řešení ‒ registraci lze pojistit, a tak je běžci v případě odstoupení vrácen registrační poplatek a nemusí nic řešit. „Hlavním důvodem je bezpečnost závodníků a férovost výsledků. V případě zdravotnické pomoci po kolapsu je identifikace snadná právě pomocí čísla. Ideální je mít na druhé straně vyplněné další informace, které lékařům pomůžou. Zdravotníci tak hned vědí, koho kontaktovat a jaké léky (ne)podávat," říká Václav Skřivánek, ředitel závodů

Jako uživatel služby můžete číslo nabídnout k prodeji, požádat o převod na svého kamaráda nebo příbuzného, věnovat jej zpět organizátorům. V prvním případě je cena na vás, ovšem nikdy nesmí překročit původní částku zaplacenou za registraci. Za převod se účtuje velice malý poplatek. A když číslo z nedostatku jiných možností dáte zpět organizátorům, mohou tito nabídnout uvolněné číslo někomu jinému. Efektivně se tak vyloučí i možnost, že s číslem a na zadní straně vyplněnými zdravotními informacemi bude potřebovat ošetření někdo úplně jiný, který má třeba úplně jiné alergie nebo potřebuje podat úplně jiné léky.

Legálně i v cizině

Lidé službu využívají z různých důvodů. Nenadálé těhotenství, nemoc, nehoda, povolávací rozkaz do armády... To všechno se stává. A zřizovatelé služby se ptají, proč by s tím nemělo jít nic dělat, když dnes běžně můžete vrátit třeba zakoupené šaty, které vám nakonec nesedí, nebo nevhodně koupený dárek.

BibSwitch vede také statistiku pod názvem Bib-Bank, kde se zobrazují aktuální finanční ztráty běžců, kteří k závodu nemohli nastoupit. Na internetových stránkách také naleznete petici, kterou se snaží změnit zastaralý přístup organizátorů závodů tvrdošíjně odmítajících jakékoli změny. A narůstá i soupiska partnerských, k účastníkům přátelských závodů. Působnost BibSwitch už přerostla hranice Spojených států. Připojil se třeba i kanadský Toronto Waterfront Marathon nebo maratón v nizozemském Amsterdamu.

Postoupili jste někdy své startovní číslo někomu jinému nebo naopak využili cizí číslo?
Ano, už se to stalo.
50,4 %
Ještě ne, ale neměl/a bych s tím nejmenší problém.
43,1 %
Ne, řídím se přesně podle regulí.
6,5 %
Celkem hlasovalo 123 čtenářů.

Reklama

Související témata: