Hlavní obsah

Jandač vezme na SP tři nováčky i obránce Kempného. Jágr v úvodní nominaci chybí

Jan ŠkvorSport.cz
Aktualizováno

Ofenzivní tahouni Jakub Voráček, Tomáš Plekanec nebo David Krejčí podle očekávání nechybějí v úvodní nominaci budoucího hlavního trenéra české hokejové reprezentace Josefa Jandače pro zářijový Světový pohár v Torontu. V šestnáctičlenném výběru, který je až na obránce Omsku Michala Kempného a jeho klubového spoluhráče Vladimíra Sobotku výhradně složen z hráčů působících v NHL, naopak chybí Jaromír Jágr. To ale ještě neznamená, že se legendární 44letý útočník, jenž po loňském MS ohlásil svůj odchod z národního týmu, v nominaci nakonec ještě neobjeví.

Josef Jandač a Martin Ručinský k první nominaci na Světový pohárVideo: Sport.cz

 
Článek

Realizační tým, do něhož patří Jandačovi asistenti Jaroslav Špaček, Jiří Kalous a Václav Prospal, generální manažer Martin Ručinský a skaut Jiří Fischer, s Jágrem situaci ohledně jeho startu na Světovém poháru probírali, útočník Floridy se ale nyní chce soustředit na zbytek sezóny v NHL a play off, které by Panterům nemělo uniknout. Jandač mu čas a prostor dopřeje, takže až později přijde čas na sondování, jestli 155násobný reprezentant svůj konec v národním týmu nepřehodnotí.

"U Jardy Jágra je otazník. Martin Ručinský s ním mluvil, necháme Jardovi čas. Všichni víme, že pořád patří k našim nejlepším hráčům. Takže si počkáme na jeho rozhodnutí," řekl Josef Jandač.

"Mluvili jsme spolu po telefonu, celou situaci jsme probírali zleva zprava. Řekl jsem mu svůj názor a Jarda reprezentaci neodmítl. Neřekl ani ano, ani ne. V první nominaci být nechtěl. Záleží na něm, jak se bude cítit po play off, jestli bude mít chuť. Nepřemlouval jsem ho, nechal jsem to na něm," doplnil Ručinský.

Jandač: Chceme hlavně hráče ze zámoří

„Nemyslím si, že vybírání jmen bylo moc složité. Volili jsme, aby hráči byli variabilní a mohli nastupovat na různých postech. Chceme hlavně hráče ze zámoří, kteří to tam znají. Nebudeme mít totiž moc času na trénování," vysvětluje Jandač, proč v jeho prvotní nominaci figuruje hned čtrnáct hráčů působících v NHL.

Hned tři z nich jsou brankáři - Petr Mrázek, Michal Neuvirth a Ondřej Pavelec. "Uvažovali jsme o dvou brankářích. Pak jsme ale zjistili, že můžeme hned zapsat i všechny tři. Na NHL jsou zvyklí, znají podmínky v zámoří a hlavně chytají pravidelně. Nominací tří gólmanů jsme se snažili pošetřit místo pro hráče do pole, abychom mohli postupem času zareagovat.

Tři hráči v Jandačově výběru zatím nemají v reprezentaci odehraný ani jeden duel - brankář Michal Neuvirth, obránce Andrej Šustr a útočník David Pastrňák. Překvapením je nominace obránce Omsku Michala Kempného.

Kempný? Jsem přesvědčený, že to zvládne, řekl Jandač

"Hodně jsme zvažovali, jestli ho napsat už teď. Michal je naším nejvytíženějším obráncem na levé straně, kde jich máme minimum. V NHL je skoro nemáme, až na Jordána, ten ale moc nehraje. Michal Kempný je v národním týmu prověřený, jsme s ním spokojení. Navíc hraje ve výborném týmu. Samozřejmě že se bude muset adaptovat na úzké hřiště. Ale je to inteligentní hráč a jsem přesvědčený, že to zvládne. Když bude dál předvádět tyhle výkony, má otevřenou i cestu do NHL," uvedl Josef Jandač na adresu Kempného.

Při skládání nominace se Jandač se svými asistenty shodl na 90 až 95 procentech hráčů. Nejvíce zamotanou hlavu měli trenéři s výběrem beků. Těch totiž v NHL moc nenastupuje. „Je problém, že jich tam moc nehraje. A když ano, tak nejsou moc vytěžovaní. Situace není optimální, hlavně na přesilovky a na levou stranu," přiznal Jandač a vzpomenul obránce NY Islanders Marka Židlického, který ještě stále není rozhodnutý, jestli po sezóně neukončí kariéru.

V úvodním výběru chybí i další zkušení zadáci Zbyněk Michálek z Arizony nebo Michal Rozsíval z Chicaga a útočníci Jiří Hudler z Floridy, Radim Vrbata z Vancouveru, Aleš Hemský z Dallasu nebo Milan Michálek z Toronta. Ten je ale v současnosti na listině zraněných.

Mrzutostí je zranění útočníka Caroliny Andreje Nestrašila, který už si do konce tohoto ročníku nezahraje. "Prožíval svou nejlepší sezónu, hrál pravidelně a nastupoval proti nejlepším lajnám soupeřů. Jarda Špaček s Jirkou Kalousem, kteří ho viděli, o něm mluvili v superlativech. Ale nemůžu říct, že by se objevil v nominaci, kdyby byl zdravý," řekl Jandač.

Jandač: Nechci mít růžové ani černé brýle

Finální nominaci, která bude čítat jména tří brankářů a dvaceti hráčů do pole, musejí trenéři zveřejnit do 1. června.

Světový pohár se uskuteční od 17. září do 1. října v Air Canada Centre v kanadském Torontu. Český národní tým narazí v základní skupině, z níž do semifinále postoupí dva nejlepší celky, na domácí Kanadu (17. září), výběr Evropy (19. září) a Spojené státy americké (22. září). Naposledy se Světový pohár uskutečnil v roce 2004, Češi na něm pod vedením trenéra Růžičky došli do semifinále, kde nestačili na Kanadu.

Před turnajem sehraje český tým 8. září přípravu v Rusku a 10. září odvetu v Praze, generálkou pak bude v Pittsburghu duel s výběrem Ameriky do 23 let.

"Nechci mít nasazené růžové brýle, protože mezi favority nepatříme. Ale nechci mít ani černé, protože půjde o začátek sezóny, je to krátký turnaj a stát se může cokoliv. V minulosti se český tým dokázal semknout, a i když neměl ty nejlepší hráče, udělala se dobrá parta. Rozhodně do Toronta nejedeme s tím, že budeme v roli sparingpartnera. Rozhodně tam nejedeme se jen zúčastnit," uzavřel Jandač.

Úvodní nominace české hokejové reprezentace pro Světový pohár
Brankáři:
Petr Mrázek (Detroit/NHL)
Ondřej Pavelec (Winnipeg/NHL)
Michal Neuvirth (Philadelphia/NHL)
Obránci:
Andrej Šustr (Tampa Bay/NHL)
Roman Polák (San Jose/NHL)
Radko Gudas (Philadelphia/NHL)
Michal Kempný (Omsk/KHL)
Útočníci:
Jakub Voráček (Philadelphia/NHL)
David Krejčí (Boston/NHL)
Ondřej Palát (Tampa Bay/NHL)
Tomáš Hertl (San Jose/NHL)
Tomáš Plekanec (Montreal/NHL)
David Pastrňák (Boston/NHL)
Martin Hanzal (Arizona/NHL)
Michael Frolík (Calgary/NHL)
Vladimír Sobotka (Omsk/KHL)

Reklama