Hlavní obsah

Hradec Králové - Pardubice 4:1Hradec Králové ovládl potřetí východočeské derby a zůstal třetí

MinutaMin. Tým Hráč Akce
26. Mertl 1 : 0
47. Berger 2 : 0
52. Pilař 3 : 0
55. P. Sýkora 3 : 1
59. Bednář 4 : 1
Záznam online reportáže

Hokejisté Hradce Králové se rozloučili se základní části extraligy výhrou nad Pardubicemi 4:1 a udrželi tak v tabulce třetí místo. Ve čtvrtfinále play off se utkají s Mladou Boleslaví. Pardubice po třetím nezdaru ve východočeském derby zůstaly dvanácté, předposlední Litvínov se jim ale přiblížil na dva body.

Foto: David Taneček, ČTK

Útočník Dynama Pardubice Dmitrij Monja (vlevo) a hradecký útočník Bedřich Köhler.

Článek

V hradecké aréne se hrálo dvanácté derby v novodobé historii, tedy poté, co se Mountfield přesunul na východ Čech z Českých Budějovic. Podvanácté byly tribuny našlapané k prasknutí, jak už je tradicí, bylo vyprodáno.

První třetina začala velmi zhurta, Hradec hrál hned v první minutě přesilovku. Skóre mohl otevřít Köhler, ale po Bednářově střele zvedl puk při dorážce příliš vysoko.

Jednu velkou možnost měli také hosté, kteří chtěli v derby vylepšit své postavení před boji v play out. Po Nahodilově pokusu zůstal puk pár centimetrů před čárou, ale Hradečtí ho včas poslali pryč.

Zásadní moment přišel v 7. minutě, kdy dostal pětiminutový trest za faul kolenem pardubický Voženílek, který srazil domácího zadáka Pláňka. Bylo to velmi přísné rozhodnutí. Hradec však pětiminutovou přesilovku nezvládl, gólmana Maxwella příliš neprověřil.

Druhá část byla stejně jako první vyrovnaná. Přesto se stav změnil. Hradec se dostal ve 26. minutě do vedení mírně kuriózním gólem. Po střele kapitána Vydareného se puk snesl z velké výšky do brankoviště. Mertl poté využil toho, že pardubická obrana i brankář byli dezorientovaní, a dorazil ho do sítě.

Hosté mohli vyrovnat na konci přesilovky při vyloučení Šimánka. Jenže hradecký brankář Kacetl perfektně pravým betonem vyrazil Nahodilovu střelu a Marcinko už nedokázal přes shluk hráčů dopravit odražený puk do branky.

Ve třetí třetině mohl Hradec definitivně rozhodnout v přesilovce pět na tři, která trvala dvaatřicet vteřin. Jenže nejvýraznější střelu této výhody, jež vyslal zadák Pilař, chytil Maxwell. Mountfield se prosadil až ve 48. minutě, kdy střelou bez přípravy skóroval Berger. Pro útočníka, který strávil většinu sezony v prvoligových Litoměřicích, to byla první branka v extralize. O čtyři minuty později navíc obránce Pilař pokořil Maxwella potřetí.

Pardubice sice poté snížily, skóroval kapitán Sýkora, jenže nejproduktivnější hráč Hradce Bednář skóroval při power play do prázdné branky a uzavřel skóre na stavu 4:1.

52. kolo hokejové extraligy:
Mountfield Hradec Králové - HC Dynamo Pardubice 4:1 (0:0, 1:0, 3:1)
Branky a nahrávky: 26. Mertl (Vydarený), 47. Berger (Honejsek), 52. K. Pilař (Frühauf, Honejsek), 59. Bednář (Dej) - 55. P. Sýkora (Nahodil). Rozhodčí: Šír, Lacina - Brejcha, Suchánek. Vyloučení: 5:6, navíc Voženílek (Pardubice) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:0. Diváci: 6890 (vyprodáno).
Hradec: Kacetl - Pláněk, Vydarený, K. Pilař, Plášil, Čáp, Frühauf, Hronek, Dietz - Bednář, Mertl, Dej - Honejsek, Ihnacak, Červený - Köhler, Kukumberg, Šimánek - Bulík, Miškář, Berger. Trenéři: Kýhos, T. Martinec, Tvrdík a V. Sýkora.
Pardubice: Maxwell - Štajnoch, Gregorc, Ščotka, Čáslava, Bokroš, J. Zdráhal, Šeda - P. Sýkora, Marcinko, Poulíček - Moňa, Redenbach, Orsava - Rapáč, Nahodil, Kaut - Voženílek, Tomášek, M. Beran. Trenéři: Draisaitl a Potajčuk.

Reklama

Související témata: