Hlavní obsah

Digitální detox se hlásí o pozornost. Nebuďme otroky telefonů

Praha

Ta pře mezi námi nikdy neskončí. Já chodím běhat s mobilem, můj muž nikoliv. Můj argument, že mi písničky pomáhají k lepší běžecké pohodě, nechápe. Vždyť jsem prý v přírodě a mám si pročistit hlavu. Ani nejrůznější běžecké aplikace nemusí, přitom to mnohdy vypadá, že mu chytrý telefon doslova přirostl k ruce. Jakmile však obuje běžecké boty, mobil odkládá.

Foto: René Kujan, Sport.cz

Zapnout a běžíme. Ne, dneska detox!

Článek

Podle výzkumů sáhneme po mobilu každých osmnáct minut, tedy více než padesátkrát denně. To je víc než dost, že?

Zaleží tedy na tom, co od svého běhu očekáváte. Pokud máte v plánu pouze naběhat kilometry, tolik na tom nesejde. Jenže můj manžel má v něčem pravdu: na delší běhy se přece vydáváme i proto, abychom si užili samotu a pobyli jen sami se sebou. Takzvaný digitální detox je proto čím dál více populárnější.

Třeba v Číně je závislost na internetu či mobilu na seznamu duševních poruch. A léčba je tu tvrdá. „Říkáme této závislosti elektronický heroin," povídá jeden z vychovatelů v ústavu pro tyto „nemocné". Jeho chovanci dostávají antidepresiva, musí se podřídit tvrdému vojenskému režimu až na čtyři měsíce, styk s rodinou je velmi omezený. Také v Jižní Koreji vybudovali speciální odvykací tábory.

Je tu přebytek podnětů

Hledá se viník. Může jím být osamělost, špatná výchova nebo vymykající se pokrok. „Máme přebytek podnětů, máme věci jako Wikipedie nebo TripAdvisor. Jsou to zdroje informací, které obohacují naše životy, ale mohou mít na nás i negativní vliv," uvažuje oxfordský psycholog Andrew Przybylski. O závislosti na internetu se mluví už od devadesátých let.

Už není nic neobvyklého, že lidé za život bez mobilu platí nemalé částky. Třeba v kempu nacházejícím se v kalifornském Navarru musíte odevzdat všechna svá technická zařízení. Vzdát se musíte dokonce hodinek nebo klíčků od auta. Vše dostanete zpět, ale až po ukončení digitálního detoxu.

Zkuste vypnout

Heslo společnosti je „znovuspojení odpojením" a během prodlouženého víkendu se účastníci digitálního detoxu zaměřují na nejrůznější aktivity, hry i workshopy. Užijí si i párty ve stylu osmdesátých let.

K očistě těla i ducha ale stačí mnohem míň. Podle léčitele Luka Sinona z brooklynského Mahanrose Centra, kde působí jako motivační řečník, stačí vpustit do svého života pouze padesátiminutový detox denně, abychom se dostali do lepší fyzické i psychické pohody. Jednoduše si na 50 minut denně vypněte všechny elektronické zařízení od mobilu přes televizi, rádio prostě vše co vás napadne a mohlo by vás nějakým způsobem rušit či lákat k použití.

Běh je proto naprosto ideální záležitostí. Po pár dnech budete plní energie a života. Nezbývá než vyzkoušet. Odkládám mobil a vybíhám do přírody za zpěvem ptáků, šumění potoka a lesů...

Reklama