Hlavní obsah

Brno - Chomutov 3:2Stav série 1:2Hokejisté Komety odvrátili vítězstvím nad Chomutovem první mečbol

Brno

Hokejisté Komety Brno porazili ve třetím zápase předkola play off extraligy Chomutov 3:2 a odvrátili první mečbol Pirátů, kteří vedou v sérii 2:1 na zápasy. O vítězství Komety rozhodly ve třetí třetině dvě využité přesilovky pět na tři, ve kterých se prosadili Hynek Zohorna a Rastislav Špirko. Chomutov následně jen snížil při pětiminutové přesilovce. Čtvrté utkání série je na programu v pátek od 18:00 hodin opět v Brně.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Radost kapitán Brna Leoše Čermáka po proměněném trestném střílení proti Chomutovu v předkole play off.

Článek

V sestavě Komety chyběl oproti předešlému duelu obránce Kuboš a zraněný útočník Němec, místo nějž nastoupil Raška. Trenér Chomutova Růžička vsadil na osvědčenou sestavu, v níž chyběl pouze obránce Mrázek.

Piráti v úvodních dvou minutách několikrát vyzkoušeli brankáře Čiliaka. V dalším průběhu první třetiny se ale dostali pod tlak, k němuž Brňanům napomohli i dvě přesilovky. Navzdory převaze se domácí hokejisté jen s obtížemi dostávali do slibnějších střeleckých příležitosti.

Chomutovu se vyplatilo čekání na chybu soupeře. Ta přišla hned v úvodu druhé třetině, kdy Červenka založil rychlý protiútok a po Tomicově přihrávce pohotový Račuk snadno překonal Čiliaka. Po inkasovaném gólu začala Kometa viditelně uvadat a režii zápasu převzali důraznější a rychlejší Piráti.

Do hry vrátil Brňany kapitán týmu Čermák, jenž ve vlastním oslabení získal na obranné modré čáře kotouč a při sólovém úniku jej podrazil obránce Rutta. Nařízené trestné střílení Čermák proměnil. Srovnání skóre dodalo domácím hokejistům sílu. Do jejich hry se vrátila bojovnost i agresivita, zápolili pouze s přesností v koncovce.

Oboustranná nervozita gradovala v závěrečné třetině zvýšenou tvrdostí i šarvátkami. Výsledkem byly i dvě přesilovky pět na tři, které v rozmezí 53 sekund využili Hynek Zohorna a Špirko k získání dvoubrankového náskoku.

Po faulu brněnského Malce na Tejnora dostal Chomutov pětiminutovou výhody přesilové hry, ve které se mu však podařilo skórovat jen jednou. Po rychlém protiútoku snížil v 51. minutě Kaše. Necelé tři minuty před koncem ještě zkusil Chomutov hru bez brankáře, navzdory velkému tlaku už ale Brno jednobrankový náskok udrželo.

Předkolo play off hokejové extraligy - 3. zápas:
HC Kometa Brno - Piráti Chomutov 3:2 (0:0, 1:1, 2:1)
Branky a nahrávky: 28. Čermák z trestného střílení, 44. H. Zohorna (Špirko, Kováčik), 45. Špirko (Trška, H. Zohorna) - 21. Račuk (Tomica, Červenka), 51. Kaše (Kämpf). Rozhodčí: Lacina, Pešina - Komárek, Ondráček. Vyloučení: 6:9, navíc Malec (Brno) 5 min. a do konce utkání. Využití: 2:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 7414. Stav série: 1:2.
Brno: Čiliak - Kozák, T. Kaberle, Kováčik, Hanzlík, Trška, Malec - H. Zohorna, L. Čermák, Ostřížek - Špirko, J. Hruška, J. Káňa II - Dostálek, Raška, Dočekal - P. Mrázek, Koreis, Burian. Trenéři: Zábranský, Pešout a Pokorný.
Chomutov: Kristan - Rutta, Skinner, Valach, Tejnor (49. Šidlík), Harant, Pereťagin - Račuk, Červenka, Tomica - Hřebejk, V. Růžička, Vondrka - D. Květoň, Kämpf, Sklenář - Ölvecký, D. Kaše, Dušek. Trenéři: V. Růžička st., B. Kopřiva a J. Šťastný.

Reklama

Související témata: