Hlavní obsah

Jíte pravidelně čokoládu? Děláte pro své zdraví víc, než si myslíte

Praha

Na téma účinků pravidelného konzumu čokolády na lidské zdraví se už vedlo mnoho diskuzí. Někdo vyzdvihuje příznivé účinky flavonoidů v ní obsažených, jiný poukazuje na vysoký obsah cukru či případně ztužených rostlinných tuků, které lidskému zdraví moc neprospívají. Takže jak s oblíbenou pochutinou naložit? Zříci se jí jednou provždy, nebo si bezstarostně užívat?

Foto: Profimedia.cz

Mlsání čokolády už nemusí být spojeno s hryzáním svědomí.

Článek

Studie, již uveřejnil lékařský magazín Heart, dává na všechny otázky jednoznačnou odpověď: Čokoláda je lidskému zdraví prospěšná, významným způsobem snižuje riziko srdečního infarktu. Poznámka pod čarou: Řeč je o opravdové čokoládě, nikoli o „čokoládové pochoutce" dovezené z některých zemí s pochybnou pověstí a plné rostlinných tuků ztužených ještě pochybnějším způsobem.

Kardiologové sledovali po dobu čtyř let 21 tisíc obyvatel Evropy, kteří denně spořádali jednu kostičku čokolády (zhruba sedm gramů). Během tohoto období kleslo u pozorované skupiny pacientů riziko zasažení infarktem myokardu o jedenáct procent. Všeobecné riziko předčasného úmrtí na problémy spojené s činností srdce kleslo dokonce o 25 procent. Je ovšem třeba podotknout, že studie je založena pouze na sběru dat od sledovaných osob, nikoli na výzkumu s porovnáním výsledků s kontrolní skupinou.

Dalším zajímavým zjištěním bylo, že s rostoucí konzumací čokolády roste také ochranné působení příslušných látek. Zkrátka čím více čokolády jíte, tím více své srdce chráníte. U lidí, kteří jedli 100 gramů denně, bylo prokázáno snížení rizika infarktu o celých 23 procent. Vliv na to má především kakao a jeho podíl v čokoládě. Čím více kakaa, tím větší pozitivní efekt pro lidské zdraví.

Lví podíl na tom zřejmě mají zmiňované flavonoidy obsažené hojně právě v kakau nebo třeba v červeném víně. Flavonoidy mají regenerační a zpevňující účinky na cévy. Dále je najdeme třeba v borůvkách, ostružinách, malinách nebo lékořici či rajčatech.

Mlsáte rádi čokoládu?
Ano, je to můj oblíbený „výživový doplněk“.
71,8 %
Jen si tak občas zobnu.
25,8 %
Ne, sladké nejím. Z toho už jsem vyrostl/a.
2,4 %
Celkem hlasovalo 376 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články