Hlavní obsah

Češi mrhají svým životem u televizí. Máme jednoduché řešení!

Češi obecně patří k největším čumilům světa. Denně nakoukáme do mobilů, televizí, tabletů nebo počítačů přes sedm hodin. Podle jedné studie patříme ve sledování nejrůznějších obrazovek na 12. místo na světě. V Evropě jsme dokonce nepřekonatelní ‒ na prvním místě. Jak zabezpečit, aby nám život jen neutíkal mezi prsty? Možná nám jen chybí nějaký ušlechtilejší koníček. Jiná studie přináší překvapivě snadné řešení.

Foto: Profimedia.cz

Neokrádá nás televize o život?

Článek

Nejvíce času trávíme sledováním obrazovek počítačů. Na druhém místě je dnes samozřejmě mobilní zařízení ‒ chytrý telefon. Roste i podíl tabletů. Ačkoli je u nás sledování televize s průměrnými 111 minutami až na patnácté světové pozici společně s Tureckem, čísla jsou přesto alarmující. Je až zarážející, že na celém světě mají televizi už tři čtvrtiny všech lidí. Naštěstí se v západním světě pomalu začíná šířit také trend domácností bez televize.

Co s ušetřeným časem? Kam s téměř dvěma hodinami denně, které někteří z nás neprosedí před televizí? Co si počnout, jaký směr určit svému dalšímu životu? To jsou otázky, na něž další studie, tentokráte od protinožců z Austrálie, přináší jednoduchou a účinnou odpověď ‒ ven a běhat!

Sport působí na televizi jako repelent. Výsledky studie jednoznačně potvrzují fakt, že kdo sportuje, tráví před televizí méně času. A teď pozor: Pokud cvičíte, hýbete se, běháte dohromady alespoň dvě a půl hodiny týdně, zkracuje se vaše doba ztracená čučením do obrazovky o 50 minut. Ovšem denně! Ano, dvě a půl hodiny pohybu týdně vám ušetří téměř šest hodin času týdně! To je přes 300 hodin ročně. To je dobrý obchod, ne? O důvod více, proč začít běhat, co říkáte?

Bonus navíc: Když se televize zbavíte úplně a přístroj oficiálně odhlásíte, rodinný rozpočet obohatíte o ušetřených 135 korun měsíčně, 1620 korun ročně.

Máte doma televizi?
Ano. Bez ní by můj život postrádal smysl.
45 %
Ano, ale moc na ni nekoukáme.
44 %
Ne, nemám čas ztrácet čas.
11 %
Celkem hlasovalo 6702 čtenářů.

Reklama

Související témata: