Hlavní obsah

Rosberg opanoval australskou Velkou cenu, kterou ovlivnila Alonsova nehoda

Praha
Aktualizováno

Německý pilot Nico Rosberg opanoval první závod letošní sezóny Formule 1. Double Mercedesu potvrdil na okruhu v australském Melbourne loňský mistr světa Lewis Hamilton. Stupně vítězů doplnil Rosbergův krajan Sebastian Vettel z Ferrari. Závod poznamenala velká nehoda Fernanda Alonsa z McLarenu, který v 17. kole najel na zadní levé kolo Mexičana Estebana Gutierréze z Haas F1 Teamu a poté, co se monopost proletĕl vzduchem, skončil v bariéře.

Foto: Jason Reed, Reuters

Německý pilot Nico Rosberg během Velké ceny Austrálie, ve které nakonec zvítězil.

Článek
Fotogalerie

Rosberg navázal na triumfy z Mexika, Brazílie a Abú Zabí z konce minulé sezóny. V kariéře vyhrál 15. závod a ujal se vedení v šampionátu. Stupně vítězů měly stejné obsazení jako vloni, jen double Mercedesu se zrodil v opačném pořadí.

Po zklamání z nového formátu kvalifikace nabídl závod mnoho vzrušení. Největší emoce ale vyvolala Alonsova těžká havárie. Španěl zcela zdemoloval monopost po kolizi s vozem Haas Mexičana Estebana Gutiérreze v 17. kole. Dvojnásobný mistr světa jako zázrakem dokázal vrak sám opustit bez viditelných zdravotních následků, byl nicméně převezen do lékařského centra na vyšetření. Tam lékaři konstatovali, že je v pořádku, a potvrdil to i tým.

"Byl to šok vidět takovou spektakulární havárii. Je ale v pořádku, všechno je ok," uvedl týmový šéf Eric Boullier.

Alonso při pokusu o předjetí urazil o formuli soupeře pravé přední kolo, načež se ve vysoké rychlosti ve vzduchu divoce převrátil, přeletěl bezpečnostní zónu a vůz skončil jako hromada šrotu v hrazení. "To bylo brutální. Hrozná nehoda, měl obrovské štěstí," řekl v roli televizního komentátora slavný Niki Lauda, kterému se možná při pohledu na karambol vybavila jeho vlastní nehoda z roku 1976, při které málem uhořel.

Guttiérezův vůz se po kontaktu roztočil a zůstal stát v kačírku. Traťoví komisaři museli závod zastavit z bezpečnostních důvodů a kvůli silně znečištěné trati. Restart následoval za 20 minut z uličky v boxech za zpomalovacím vozem.

Napětí přinesl ale už i původní start, který se vůbec nepovedl pilotům Mercedesu a z třetího místa se mezi nimi hned v prvních metrech protáhl do čela Vettel. Za čtyřnásobného mistra světa se navíc zařadil původně čtvrtý Kimi Räikkönen z Finska ve druhém ferrari, Hamilton se z pole position propadl až na šesté místo poté, co musel zpomalit v zatáčce, aby zezadu nenarazil do Rosberga. V době přerušení závodu po prvních pit stopech byl obhájce prvenství až sedmý.

Nedlouho po restartu skončil závod pro Räikkönena, který musel v depu odstavit hořící ferrari. Hamilton s Rosbergem se po špatném úvodu rozhodli změnit strategii a při prvním pit stopu nasadili nejtvrdší možnou sadu pneumatik s plánem dojet na nich až do cíle. Vyplatilo se jim to, Vettel musel ještě jednou do depa, navíc se jeho mechanikům výměna kol nepovedla ideálně. Přesto se v závěru ještě dokázal natěsno přiblížit k Hamiltonovi, ale v přemíře snahy udělal chybu a musel se spokojit se třetím místem.

Těsně pod stupni vítězů skončil domácí Daniel Ricciardo v Red Bullu, jeho týmový kolega Daniil Kvjat z Ruska naopak neodjel ani metr, protože po technických potížích v kvalifikaci nedokončil před závodem ani zaváděcí kolo. Za pátým Felipem Massou z Brazílie ve Williamsu protnul cíl Francouz Romain Grosjean, díky němuž hned v prvním závodě senzačně bodovala nováčkovská stáj Haas.

Velká cena Austrálie, úvodní závod mistrovství světa vozů formule 1 v Melbourne:
1. Rosberg (Něm./Mercedes) 1:48:15,565 (průměrná rychlost: 167,525 km/h),
2. Hamilton (Brit./Mercedes) -8,060,
3. Vettel (Něm./Ferrari) -9,643,
4. Ricciardo (Austr./Red Bull) -24,330,
5. Massa (Braz./Williams) -58,979,
6. Grosjean (Fr./Haas) -1:12,081,
7. Hülkenberg (Něm./Force India) -1:14,199,
8. Bottas (Fin./Williams) -1:15,153,
9. Sainz (Šp./Toro Rosso) -1:15,680,
10. Verstappen (Niz./Toro Rosso) -1:16,833.
Průběžné pořadí MS (po 1 z 21 závodů):
1. Rosberg 25 b.,
2. Hamilton 18,
3. Vettel 15,
4. Ricciardo 12,
5. Massa 10,
6. Grosjean 8,
7. Hülkenberg 6,
8. Bottas 4,
9. Sainz 2,
10. Verstappen 1.
Pohár konstruktérů:
1. Mercedes 43,
2. Ferrari 15,
3. Williams 14,
4. Red Bull 12,
5. Haas 8,
6. Force India 6,
7. Toro Rosso 3.

Reklama