Hlavní obsah

Neférové vítězství slavilo triumf. Jak to, že pořadatelé mlčí?

V neděli se v nejlidnatějším městě Ameriky New Yorku konal půlmaratón United Airlines NYC Half. Akce je velmi oblíbená, a i když trať nemá zastoupení mezi světovými rekordy, výsledný čas vítězky Molly Huddleové něco málo přes 1 hodinu 7 minut je určitě úctyhodný. Otázkou ovšem zůstává, kdo vlastně zvítězil? Podle mnohých se totiž letos v New Yorku nesoutěžilo podle pravidel fair play.

Běžkyně v cíli rukou přibrzdila soupeřku

 
Článek
Fotogalerie

Na záběrech z cíle půlmaratónu se šťastně usmívá Američanka v oranžovém kulichu. Unavená, ale usměvavá rozdává spokojené pohledy na všechny strany. Ona sama ví, že její vítězství nebylo čisté, ale nedává to najevo. Druhá v cíli, Joyce Chepkiruiová z Keni, protest nepodala, a tak organizátoři dělají jako by nic.

Na přiloženém videu můžete zhlédnout záběry včetně zpomalené sekvence, kde je jasně patrné, že Američanka Huddleová brání nataženou rukou své soupeřce dosáhnout cíle jako první. Jistě, nechtěný kontakt je sice nepříjemný, ale mezinárodní pravidla jej nijak netrestají. Toto ovšem nebyl nechtěný kontakt. Nebo snad znáte někoho z elity, kdo by také dobíhal posledních pět kroků, kdy každý řádný běžec dbá na usilovnou práci rukou, s levicí toporně upaženou?

Jasný důvod k diskvalifikaci. Ne ovšem na newyorském půlmaratónu. Můžeme se jen dohadovat, zda svou roli hraje fakt, že nesportovní chování předvedla domácí běžkyně na úkor černé šampiónky. Někteří američtí komentátoři vyjádřili názor, že bylo vše v pořádku. A pokud by nebylo, jistě by Keňanka podala oficiální protest nebo by své rozčarování zmínila v následném živém interview v televizi. Otázkou zůstává, zda by ji pak oficiální místa ještě do USA někdy pozvala. Takto si Chepkiruiová odvezla alespoň 10 000 dolarů namísto dvaceti pro vítězku. A třeba s vidinou, že ji ještě někdy pozvou. Pár tisíc dolarů má v africké zemi trochu jinou hodnotu než v Americe.

Reklama

Související témata: