Hlavní obsah

Hrozba pro české kluby? Liga mistrů může projít radikální proměnou, píší v Anglii

Formát fotbalové Ligy mistrů se možná brzy opět dočká změny. A to poměrně radikální. Podle britského listu Guardian by se měl počet klubů v základních skupinách snížit ze současných 32 na polovinu. Šestnáct týmů by mělo hrát ve dvou osmičlenných skupinách. Popud ke změně podle deníku vzešel od kontinentálních klubů, které by častější konfrontací s atraktivními velkokluby rády zvýšily své příjmy a po finanční stránce se tak alespoň částečně přiblížily anglickým klubům.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Budou mít české kluby ještě těžší cestu do Ligy mistrů?

Článek

Ty mají totiž především díky obřím ziskům z televizních práv garantovány od Premier League mimořádně tučné příjmy, na které nemají celky ze zbytku Evropy jak dosáhnout. Není asi nutné dodávat, že tímto krokem by se nejspíš mnohem ztížila cesta českých týmů do elitní evropské společnosti, kde už se i tak tuzemští zástupci řadu let objevují spíše sporadicky.

Jakákoliv změna však jen velmi těžko přijde do sezóny 2017/18, do níž jsou v platnosti sponzorské smlouvy na současný formát Ligy mistrů.

„UEFA je v neustálém kontaktu se všemi investory a kluby. Jakékoliv plány na vývoj formátu našich klubových soutěží bychom s nimi projednali a koordinovali. Každopádně momentálně žádný nový plán směrem k novému cyklu soutěží na stole neleží," cituje Guardian prohlášení UEFA.

V Anglii budou i ze sestupujících miliardáři

Britský list nicméně uvádí, že plán, který má od svých zdrojů k dispozici, by počítal s větším počtem zápasů ve vyřazovací části před skupinovou fází. Nejlepších 16 nasazených velkoklubů by nastupovalo až do posledního předkola před postupem do skupin a nemohly by na sebe vzájemně narazit.

Kontinentální kluby údajně znervózňuje nová rekordní smlouva britské Premier League, která za televizní práva vyinkasuje 5,14 miliard liber s očekávaným přínosem dalších 2,37 miliard liber z prodeje práv do zahraničí. I nejhorší týmy Premier League tak budou mít často mnohem lepší finanční podmínky než nejlepší kluby v ostatních soutěžích.

I týmy, které v příští sezóně z Premier League sestoupí, dostanou podíl v hodnotě 100 miliónů liber, cca 3,5 miliardy korun, což je mimochodem částka, kterou v květnu inkasovala Chelsea za mistrovský titul.

Každopádně nápady na jistou formu evropské superligy, v níž by mezi sebou hráli jen ti nejbohatší z nejbohatších, nejsou žádnou novinkou. Tlak ze strany ekonomicky nejsilnějších klubů na eliminaci zápasů s ekonomicky slabými a divácky málo atraktivními celky je znát už delší dobu. A zřejmě jen tak nepoleví.

Jaký systém Ligy mistrů byste preferovali?
Takový, jaký je nastaven v současnosti
90,9 %
Nový, aby se střetávaly hlavně nejlepší týmy
9,1 %
Celkem hlasovalo 13578 čtenářů.

Reklama