Hlavní obsah

Pocta pro Mr. Hockey! Legendě Red Wings zpívala celá hala

Jan ŠvandaSport.cz

Detroitu byl věrný 25 sezón, v jeho dresu slavil celkem čtyřikrát vítězství ve Stanley Cupu. Není divu, že jej tento narozeninový dárek nadchl. Slavný Gordie Howe byl s organizací Red Wings velmi blízce spjatý a když mu rodina oznámila, že v pondělí večer zavítají společně do Joe Louis Areny na duel s Buffalem (3:2), nemohl samou radostí pořádně spát. Legendární hokejista oslaví ve čtvrtek 88. narozeniny a od fanoušků Rudých křídel se dočkal bouřlivého přivítání. Celá hala mu navíc během přestávky v první třetině dojemně zazpívala oblíbený song Happy Birthday to You.

Foto: Profimedia.cz

Kanadská hokejová legenda Gordie Howe tento týden oslaví 88. narozeniny.

Článek

Howeův zdravotní stav se v posledních letech rapidně zhoršil. V roce 2013 nejprve absolvoval operaci páteře. Předloni pak prodělal během krátké doby dvě mrtvice. Po mozkových příhodách částečně ochrnul a má také problémy s řečí.

Jeden z nejlepších hokejistů všech dob navzdory svému chatrnému zdravotnímu stavu do Joe Louis Areny v doprovodu blízkých přišel. Před samotným začátkem střetnutí zamířil i do domácí kabiny, kde se pozdravil s trenéry a hráči.

"Samozřejmě nikdy jsem ho neviděl hrát, ale viděl jsem fotky, jeho klipy z dob, kdy hrál. Koukám se na jeho statistiky, je fantastické, co odvedl pro Red Wings," řekla vycházející hvězda Detroitu Dylan Larkin, který vstřelil v přesilovce úvodní gól utkání.

Dojemná chvíle pak přišla v přestávce během úvodní dvacetiminutovky. Komentátor oznámil divákům přítomnost Howea v hledišti. Jakmile se majitel řady rekordů NHL objevil na kostce nad ledem, dočkal se velkého potlesku. Diváci včetně všech aktérů mu bouřlivě aplaudovali.

Kanaďan s přezdívkou "Mr. Hockey" poté obdržel jako dárek k narozeninám obří dort a od fanoušků v aréně si vyslechl oblíbenou píseň Happy Birthday to You. "Udělal jsem v neděli malinko chybu, když jsem otci řekl, že v pondělí půjdeme na Red Wings. Byl tak nadšený, že v noci téměř nezamhouřil oka," řekl v rozhovoru pro Fox Sports jeho syn Mark, který je rovněž členem hokejové Síně slávy.

Gordie Howe prožil bohatou a veleúspěšnou kariéru. V jedenapadesáti letech dokonce absolvoval ještě jeden rok v NHL v barvách Hartfordu. Na svých 1850 bodů spotřeboval 26 sezón v zámořské soutěži a s 801 góly mu stále patří druhé místo mezi nejlepšími střelci. Vedle čtyřnásobného triumfu ve Stanley Cupu vyhrál šestkrát Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče a šestkrát Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče NHL.

Reklama

Související témata: