Hlavní obsah

Nejstarší atlet světa prozradil ve 105 letech svůj tajný recept na zdraví a štěstí

Kdekoli se objeví, tam vyhrává svou kategorii. Kdo ví, možná to ani nechce a bere to jen jako osud. Či snad jde o svědomitě a důkladně promyšlený tah, jak se zbavit veškeré konkurence? Fauja Singh totiž začal běhat až ve svých 89 letech. A veškeré závodníky ze své kategorie prostě a jednoduše nechal vymřít. Osud. Brada tohoto hubeného Inda žijícího ve Velké Británii nedaleko Londýna nese bujný stříbřitý vous a pod hustým šedivým obočím se skrývá dvojice jiskrných očí. Šibal od pohledu. Však se také narodil na apríla. V pátek nejstarší maratónec světa oslavil krásných 105 let. A prozradil, v čem zřejmě tkví jeho tajemství.

Foto: Profimedia.cz

A takhle se, přátelé, kraluje!

Článek

Možná se vyplatí trochu dbát na své tělesné i duševní zdraví a užívat si aktivní důchod, co říkáte? Dokážete si představit ten pocit, kdy dobíháte do cíle závodu a víte, že jste ve své kategorii vítězi? Nikdo jiný v ní totiž není. Právě Fauja Singh se stal nejstarším maratóncem na světě. Prvním a doposud jediným běžcem, kterého na závodech zapisují do kategorie M 100+ (muži nad sto let věku). Byl prvním stoletým, kterému se podařilo postavit na start maratónu i jej úspěšně dokončit. A veteránským rekordmanem je i na mnoha dalších tratích včetně sprintů.

K běhu se tento čilý kmet s turbanem dostal až po tragických událostech ve své rodině. Zemřela mu manželka a syn. Někdo by v takovém případě sáhnul po alkoholu nebo antidepresivech. Ne tak veteránský vytrvalec. Dobře ví, že v běhu nalezne opojnost alkoholu i uklidňující účinek medikamentů. Ještě donedávna trénoval 17 kilometrů denně. Když se jako stoletý blížil k cílové pásce maratónu, řekl svému trenérovi: „Jestli to zvládnu, bude to, jako bych se znovu oženil." A s novináři se podělil i o své tajemství, kterak zůstat vitální a zdravý až do vysokého věku: „Vyhýbejte se stresu. Buďte vděční za to, co máte. Vyhýbejte se špatně naladěným lidem." A tu nejdůležitější poučku si nechal na závěr: „Pořád se smějte a běhejte." A pak už se jen zaprášilo za jeho teniskami.

Někteří z nás by však mohli říci, že dodržování pouze těchto pravidel jistě nestačí. Že i strava je důležitá. Možná mají pravdu. A když se starého muže zeptáte na jídlo, rád vám odpoví. Základem je skromnost v jídle. Fauja Singh je také tři dekády vegetariánem a věří, že právě to mu v mnoha ohledech pomohlo. Zároveň ale říká, že se téměř žádnému jídlu nevyhýbá, jen velmi málo jí. Dokonce se přiznává, že občas si dá šejk u McDonald's a hranolky. Ale vždy jen půl sklenice nápoje a dvě až tři hranolky. „Měli bychom jíst jako dítě. Zastavit se v okamžiku, kdy víme, že můžeme sníst ještě o trochu víc," rozvádí svou staletím ověřenou teorii indický maratónec. Nejvíce má rád jednoduchá jídla. Základem jeho stravy je tvaroh, sušený zázvor a čočka.

Tak teď už víme, jak to udělat. Stačí si jen pořádně rozmyslet, jakému sportu se budeme věnovat, až nám bude sto let. My nejspíše zůstaneme u běhání. A vy?

Jakému sportu se budete věnovat ve svých 100 letech?
Asi také běhání, když se to tak osvědčilo.
27,4 %
Zůstanu u fotbalu, minimálně u toho v televizi.
8,4 %
Myslím, že by mi mohlo jít synchronizované plavání, ale ještě uvidím.
6,5 %
Svou sportovní kariéru zakončím důstojně jako vrhač/ka kladiva.
6,5 %
Zřejmě se budu věnovat hnití v zemi.
51,2 %
Celkem hlasovalo 889 čtenářů.

Reklama