Hlavní obsah

Ultra výzva opět rozbíjela hlavy. Za 30 let zlomilo peklo jen 14 lidí

Peklo opět ukázalo sílu. Nástrahami prošel jeden jediný muž, ostatní vzdali, poznali své fyzické dno. Další legendární Barkley Marathons v horách v Tennessee skončil - 100 mil výzvy, kde běžci zažili 33 kilometry převýšení! Pro porovnání. Při Beskydské sedmičce běžci zvládají necelých 100 kilometrů a převýšení 5,5 kilometru.

Ultra maratón v Barkley

 
Článek

Opět se ukázalo, jak zde je příroda mocná, nikomu nic nedá zadarmo. Jediný, který dokázal vzdorovat až do konce, byl Jared Campbell, který tento závod vyhrál potřetí, což je rekord. Jinak za 31 let poznalo cíl jen 14 udatných! Na startu jich bylo přitom 1140.

Pro tento rok se rozhodlo vyrazit na 100 mil čtyřicet běžců. Jen šestatřicetiletý Campbell dokončil. Čím vším prošel? Pět kol adrenalinu a bolesti. Každé má dvacet mil, což je přes dvaatřicet kilometrů. Pokud chcete zvítězit, musíte absolvovat všechna kola, ale také se vejít do šedesáti hodin. A to je problém. Poslední vítěz protnul cíl třicet minut před limitem.

„Posledních dvacet hodin jsem nemohl běžet z kopce. Je opravdu zajímavé, jak se dokážete přizpůsobit a vymyslet kreativní způsoby, když nohy neslouží, třeba použit hole," vyprávěl v cíli vítěz.

Ženy a tento masakr? Byly. Osm se jich vydalo na trať. Čtyři prošly prvním kolem, jedna se rozeběhla i do třetího, ale horská běžkyně Jennilyn Eatonová se vrátila, protože zjistila, že by nestihla časový limit třetího kola. „Jsem hrdá, že jsem dokončila druhé kolo. Budu se pokoušet zdolat Barkley jako první žena," dodala odhodlaná devětadvacetiletá sportovkyně.

Šílenost, osamělost a děsivý stav

Jedno kolo zvládnou běžci v rozmezí od osmi do třinácti hodin. Jak kola přibývají, závodníci ubývají. Loni se na start postavilo 41 odvážných, nikdo nepoznal cíl. „Jsem spokojen s výsledkem. Je to bitva mezi lidmi a horami. Nyní hory vyhrály," řekl loni pro agenturu Bloomberg Gary Cantrell, který je organizátorem této sportovní šílenosti od roku 1986.

„Je to osamělé, je to děsivé. Musíte mít v pohodě vlastní hlavu. Každý, kdo se vrátí zpět, je dost rozbitý, a to je cíl," přiznala zase jedna Australanka, která také neviděla cíl.

Jak se protkat zákoutími hor v Tennessee? Neexistují žádné podpůrné stanice, body. Závodníci dostanou mapu v noci před závodem. Další zvláštností je, že nikdo neví, kdy samotný boj začne. Může se tak stát kdykoliv mezi jedenáctou v pátek a jedenáctou v sobotu. Závodníci pobývají v kempu a čekají na povel, který vydá Cantrell. Poté mají hodinu na přípravu. To je poslední hodina než peklo otevře svoji bránu.

Reklama

Související témata: