Hlavní obsah

TEST: Vypadejte dobře a podpořte své svaly v elasťácích Nike Power Speed Tight

René KujanSport.cz

Firma Nike přichází v poslední době na trh se spoustou běžecky zajímavých věcí. Vypadá to, že vývojáři sami běhají, nebo mají alespoň nadprůměrné schopnosti přemýšlet o tom, co by bylo pro běžce dobré. Vzpomeňme ještě živé paměti propracované kraťasy Distance Short 5“, jež se probojovaly do naší redakční top 2x3. Nebo bundu Shield Flash Max v níž je běžec vidět snad i z vesmíru. Jak si s vysoko nastavenou laťkou poradily běžecké legíny Power Speed?

Foto: Nike.com

V nabídce je dalších několik barevných variant.

Článek
Fotogalerie

Pokud se vám do ruky, respektive na nohy dostanou kalhoty černé s tmavým potiskem jako nám, zřejmě si o nich na první ledabylý pohled pomyslíte, že jsou to jen další černé elasťáky jako každé druhé. Když pak ale své značkovými obchody otupělé zraky lépe zaostříte, zjistíte, že jste nemohli být dále od pravdy. Na první pohled černá barva je totiž při bližším zkoumání v exkluzivním designu nenápadného, leč velice vkusně a elegantně působícího mřížkování. Dalším, i když v tomto případě nejméně nápadným, základním stavebním kamenem legín je speciální nástřik z lícní strany obepínající boky a čtyřhlavé svaly stehenní a níže pak svaly lýtkové. Jde o dvanáct linií s proměnlivou tloušťkou, jež působí nejen na naše estetické vnímání, ale také na naše svaly. Dodávají totiž jemnou kompresi a pomáhají tak svalům lépe pracovat, brání jim v přílišných neefektivních otřesech. A kdo ví, možná to má vliv i na zlepšení cirkulace krve v nejnamáhanějších partiích.

Už u samotného stříhání látky se výrobce držel pravidla „méně je někdy více". Počet švů je tak nejnižší možný. Nohavice po délce spojuje vždy jen jeden. Jeden dvojitý zakončuje jejich užší část u kotníků. V přední části kalhot je vložený klín, aby i neběžecká část pánské výbavy obdržela svůj díl komfortu a pak už objevíte jen jeden, poslední dvojitý šev po obvodu pasu. Jinak nic. Všechny švy jsou samozřejmě ploché a elastické, do maximální možné míry komfortní. Obvod pasu tvoří vysoce elastický a vysoce příjemný pásek, jehož nitrem ještě probíhá elastická tkanice s potiskem na zavazování vpředu.

Na pravém zadním boku je umístěna kapsička s reflexní obrubou kvalitního zipu. (Reflexní je i logo výrobce vpředu vlevo.) Zase byste mohli říci - normální kapsa. Chyba lávky, i zde se dá ještě něco vymyslet. Třeba nepromokavá podšívka z vnitřní strany, takže i když se výrazně zpotíte, obsah kapsy zůstane v suchu. Malá drobnost, která může udělat velkou radost. Třeba když po dvaceti kilometrech zjistíte, že ta stovka na pivo, co v kapse máte, bude tentokrát suchá a na vaší oblíbené zahrádce vám ji tentokrát neodmítnout vzít. Kapsička je navíc rozdělená jemnou síťovinou na dvě přihrádky, takže v ní bezpečně můžete deponovat klíče a třeba přehrávač mp3 zároveň. Velký moudrý telefon se do ní už ale nevejde. Nezoufejte a v klidu si užívejte chvíle bez spojení.

PLUSY
elegantní vzhled
jemně kompresní pásky ‒ podporují svaly, barevně zvýrazňují legíny
příjemné a pohodlné řešení horního okraje
propracovaná kapsička
reflexní prvky
MÍNUSY
někomu může chybět rozpínání v dolní části nohavic
CENA
kolem 2400 korun

Elasťáky Power Speed jsou povedenou ukázkou základního běžeckého vybavení. Jednoduché, a přitom propracované v jemných detailech. Běhá se v nich velice příjemně. Asi nejproblematičtější bývá horní okraj kalhot, tady se pnutí příjemně rozkládá do širokého pohodlného pásu. Legíny berou ohled i na vyloženě mužská specifika a jsou dobře snesitelné po dlouhou dobu. Vyhovovala mi i jemná komprese stehen a lýtek. Určitě bude fungovat i na bázi placeba, ale pocit lehčích nohou se nedal přehlédnout. Někdo může dát přednost výraznějším barevným provedením ‒ třeba s křiklavě oranžovými pásky nebo duhovým přelivem (celkově se vyrábí sedm variant). Mně osobně ale byla asi nejsympatičtější právě testovaná varianta. V kalhotách se dá pohodlně zaběhnout i maratón. Možná jediné, co bych využil a Power Speedy nenabízejí, je postranní rozepínání nohavic u kotníků.

Reklama

Související témata:
Plocha