Hlavní obsah

Villarreal - Sparta 2:1Sparta žije. Bičík ji sice minelou srazil, pak se ale postaral o přijatelnou prohru

MinutaMin. Tým Hráč Akce
3. Bakambu 1 : 0
45. Brabec 1 : 1
63. Bakambu 2 : 1
Záznam online reportáže

Villarreal
Aktualizováno

Po 129 vteřinách Spartu neskonalou minelou srazil, v dalším průběhu prvního čtvrtfinále Evropské ligy na horké španělské půdě se stal gólman Bičík jejím hrdinou. Pochytal a zlikvidoval i nemožné, takže svůj úlet mnohonásobně odčinil. Díky němu, stejně jako Brabcovým přičiněním, jenž v nastaveném čase první půle hlavou vyrovnal, musela být Žlutá ponorka z Villarrealu nakonec ráda, že zásluhou střelecky disponovaného Bakamba udolala Pražany tím nejtěsnějším rozdílem 2:1 a připravila jim první prohru v letošní Evropské lize. Pro Ščasného tým před odvetou příští čtvrtek na Letné ovšem i tak docela slibnou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Bičík nejprve nezvládl odkop a daroval Žluté ponorce gól, pak ale vytáhl několik skvělých zákroků.

Článek
Fotogalerie

Fatální chyba. Školácká, nepochopitelná a ke všemu už po dvou minutách a devíti vteřinách. Namísto toho, aby Bičík po malé domů balón okamžitě odkopl, snažil se míč zpracovat a teprve pak ho rozehrát. Bakambu ovšem na něho dotíral zarputile, takže zmatený sparťanský gólman napálil balón tak, že konžskému reprezentantovi stačilo nastavit nohu, aby dal laciný gól.

Vedoucí a naštěstí pro Spartu jediný, protože kdyby dostala do přestávky tři čtyři další, nemohla by se divit. Bičík se však překonával, neboť při střelách Castilleja a Bakamba odčinil svůj úvodní úlet, snajpr Saldado hlavičkoval po rohovém kopu vedle a pak přímo do rukou Bičíka, Gaspar netrefil bránu ani z kroku.

Pánbůh si Spartu vyvolil

Villarreal vysunutým a hodně důrazným presinkem, jímž napadal Pražany už na jejich polovině a nedopřával jim čas, natož pak klid, zápas ovládl a hrnul Spartu do Bičíkovy šestnáctky. A z každé standardní situace hrozil tak, že se o trenéra Ščasného pokoušely mrtvolné stavy.

A co teprve když se Castillejo objevil úplně volný a nikým nehlídaný jedenáct metrů před bránou, ale ve více než vyložené šanci přestřelil.

Sparta si musela vypomáhat fauly, proto ještě před přestávkou sparťanský kouč věděl, že pro odvetu jsou nepoužitelní jak Brabec, tak i Costa, přičemž je otázkou, zda se zraněný a Kováčem střídaný Holek stačí dát během týdne do pořádku.

Věděl však i to, že jeho svěřencům je fotbalový pánbůh při letošním tažení pohárovou Evropou neskutečně nakloněný. Oblíbil si je, možná i vyvolil jako svého Černého koně Evropské ligy.

Několika pokusy o rychlé výpady sice zahrozili, ale gólmana do nesnází nedostali, zato rohový kop v nastaveném čase jim stačil, aby domácím předvedli, jak standardní situace zužitkovat. Brabec dostal od Gaspara volnost i prostor a skóre srovnal. Střelec k pohledání, protože se mu povedlo to, co v letošních zápasech Evropské ligy nesvedl na El Madrigal žádný z hostujících hráčů!

Bakambu nakonec rozhodl

I po půli si Sparta svůj příděl náklonosti vybírala, neboť Villarreal v zahazování šancí vytrvale pokračoval. Hlavičkující Gaspar trefil břevno, Soldadovu střelu likvidoval Bičík...

Nejhorší ale zase přečkala a vše se pro ni začalo vyvíjet slibně, neboť i hru postupně vyrovnávala. Stačilo však jedno zaváhání, uklouznutí Kováče v souboji se Suárezem a Bakambu skóroval podruhé.

Jasně že v tu chvíli se Žlutá ponorka znovu vynořila a hnala na bránu Pražanů ofenzivní vlny, jenže Bičík se dál překonával a s příležitostmi Suáreze, Bakamba či Soldada si věděl rady. Hlavně díky němu odešla Sparta z El Madrigal s přijatelnou prohrou, která ji dává naději pro odvetu. Problémem ovšem je, s kým ji vykartovaný a zraněními decimovaný letenský tým odehraje.

Úvodní čtvrtfinále Evropské ligy:
Villarreal CF - Sparta Praha 2:1 (1:1)
Branky: 3. a 63. Bakambu - 45.+4 Brabec. Rozhodčí: Hategan - Sovre, Gheorghe (všichni Rumunsko). ŽK: Jaume Costa - Brabec, Matějovský, Costa.
Villarreal: Asenjo - Gaspar, Bailly, Ruíz, Jaume Costa (77.Marín) - Suárez, Trigueros, Soriano, Castillejo (62. Baptistao) - Bakambu (83. Lopéz), Soldado. Trenér: Marcelino.
Sparta: Bičík - Brabec, Holek (28. Kováč), Costa - Dočkal, Frýdek, Matějovský, Mareček (88.Lafata), Krejčí - Konaté, Juliš (73. Fatai). Trenér: Ščasný.
Další výsledky EL zde.

Reklama

Související témata:
  West Ham - Leverkusen dnes 21 : 00
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen