Hlavní obsah

Plzeň - Sparta 2:3 PPStav série 2:4Sparta je po devíti letech ve finále, v Plzni jí ho v prodloužení vystřelil Pech

MinutaMin. Tým Hráč Akce
1. Bližňák 1 : 0
7. Polášek 1 : 1
33. Barinka 1 : 2
60. Pulpán 2 : 2
73. Pech 2 : 3
Záznam online reportáže

Plzeň

Sparta a Liberec. O mistrovský titul si to od čtvrtka rozdají dva nejlepší celky po základní části hokejové extraligy. Svěřenci trenéra Jandače v pátečním šestém semifinále play off v Plzni mohli v Plzni vyhrát už v základní hrací době, když vedli 2:1, bek Pulpán ale poslal zápas v samém závěru do prodloužení. V 73. minutě však vystřelil Pražanům finále, které si zahraje po devíti letech, Lukáš Pech. Indiáni končí třetí a berou bronzové medaile.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Hokejisté Sparty slaví s fanoušky postup do finále play off extraligy.

Článek
Fotogalerie

Plzeň přitom vstoupila do utkání tím nejlepším možným způsobem. Mário Bližňák převzal přihrávku od Ondřeje Kratěny, prostřelil brankáře Pöpperleho a po 37 vteřinách hry se postaral o nejrychlejší gól letošního play off. Jenže domácí poté doplatili na zbytečné fauly. Oslabení při vyloučení Kracíka sice ještě přečkali, Jeřábkův trest už ale nikoliv a Polášek srovnal.

Za stavu 1:1 měli Indiáni velkou šanci vzít si ztracený náskok zpátky. Jenže 62 sekund a pak i 18 sekund dlouhé přesilovky pět na tři nedokázali zužitkovat a potvrdili své trápení v početních výhodách z předchozího duelu. Do nejnadějnější příležitosti se dostal Lev, nastřelil ale jen tyčku.

Sparta po přečkaných oslabeních začala nebezpečně hrozit, jenže narážela na jistě chytajícího Machovského. Plzeňský gólman vychytal Pecha a na začátku prostřední třetiny i šikovnou teč Kumstáta z bezprostřední blízkosti.

Barinka fintou otočil skóre

V polovině základní hrací doby si Barinka při hře ve čtyřech na obou stranách vyšlápl na Kratěnu, za což zamířil na trestnou lavici a Plzeň hrála 66 vteřin proti třem. Ovšem přesilovkový zmar nejenže neukončila, po Barinkově návratu naopak sama inkasovala. Sparťanský obránce zamířil z trestné lavice okamžitě do sólového úniku a počínal si v něm jako mazák. S hokejkou mezi nohama napodobil trik Marka Malíka nebo Tomáše Hertla a otočil skóre.

Hned po vhazování ve středním pásmu mohli Západočeši srovnat. Z rychlé akce se ke kotouči dostal Preisinger, proti jeho střele z mezikruží ale Pöpperle obětavě nastavil svou masku a puk vyrazil. Ve třetí třetině se Sparta stáhla a čekala na zaváhání domácích. Jedno takové přišlo ve 48. minutě, jenže uniknuvší Forman s kličkou do bekhendu neuspěl, stejně jako následně v další tutovce Buchtele.

Pech poslal Spartu do finále

Sparta si neproměněnými šancemi koledovala, protože zakončení Kubalíka i Johnsona na druhé straně volaly po vyrovnání, ovšem Pöpperle těsný náskok hostů dlouho držel. 140 vteřin před třetí sirénou odvolala Plzeň Machovského a zkusila hru se šesti hráči v poli. A tento risk jí vyšel - v čase 59:04 našel Jeřábek zpoza branky Pulpána, který střelou pod horní tyčku poslal duel do prodloužení.

Po jeho devíti minutách mohl poslat Spartu do finále Kudrna, trefil ale tyč. A za necelou minutu chyboval před vlastní brankou Kracík a Kumstát jel sám na Machovského, puk ale namířil do plzeňského gólmana a následná dorážka skončuila na břevně. V 73. minutě už se ale Sparta dočkala, do finále ji poslal Pech.

Semifinále play off hokejové extraligy - 6. zápas:
HC Škoda Plzeň - HC Sparta Praha 2:3 v prodl. (1:1, 0:1, 1:0 - 0:1)
Branky a nahrávky: 1. Bližňák (Kratěna), 60. Pulpán (Jeřábek, Kracík) - 7. Polášek (J. Hlinka, Forman), 33. Barinka (J. Mikuš), 73. Pech (Švrček). Rozhodčí: Hodek, Polák - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 7:6. Využití: 0:1. Diváci: 8236 (vyprodáno). Konečný stav série: 2:4.
Plzeň: Machovský - Jeřábek, Moravčík, Kadlec, M. Špaček (21. D. Sklenička), Kubka, Pulpán - Indrák, Kracík, D. Kubalík - Kratěna, Bližňák, Johnson - Lev, Preisinger, T. Svoboda - Hollweg, Přikryl, Poletín. Trenéři: Michal Straka a Čihák.
Sparta: Pöpperle - Eminger, Polášek, Hrbas, Barinka, Švrček, J. Mikuš - Forman, J. Hlinka, Buchtele - Sabolič, Pech, Kumstát - Hamilton, Klimek, A. Kudrna - Netík, Dragoun, Hlaváč. Trenéři: Jandač a Moták.
Program finále Česká pojišťovna play off Tipsport extraligy:
Čtvrtek 14. dubna - 1. zápas:
17:20 Bílí Tygři Liberec - HC Sparta Praha
Pátek 15. dubna - 2. zápas:
17:20 Bílí Tygři Liberec - HC Sparta Praha
Pondělí 18. dubna - 3. zápas:
18:20 HC Sparta Praha - Bílí Tygři Liberec
Úterý 19. dubna - 4. zápas:
18:20 HC Sparta Praha - Bílí Tygři Liberec
Pátek 22. dubna - případný 5. zápas:
17:20 Bílí Tygři Liberec - HC Sparta Praha
Neděle 24. dubna - případný 6. zápas:
17:20 HC Sparta Praha - Bílí Tygři Liberec
Úterý 26. dubna - případný 7. zápas:
17:20 Bílí Tygři Liberec - HC Sparta Praha
Který tým letos vyhraje finále play off a získá mistrovský titul?
Liberec
60,4 %
Sparta
39,6 %
Celkem hlasovalo 26740 čtenářů.

Reklama

Související témata: