Hlavní obsah

Přivítejte Team Czechia! Tenistky jednoslovný název tahal za uši

Lucern

Iniciativa českých politiků začít pro název republiky používat jednoslovné označení se rychle chytila. Místo tradičního Czech Republic vítal moderátor losovacího ceremoniálu před semifinále Fed Cupu v Lucernu hostující sestavu slovy: „Přivítejte Team Czechia.“ Tenistky tím ale zrovna nenadchl.

Foto: Urs Flueeler, ČTK/AP

Karolína Plíšková na tréninku českého týmu před víkendovým semifinále Fed Cupu v Lucernu proti Švýcarsku.

Článek

„Bylo to docela nezvyklé, když to slovo moderátor poprvé vyslovil. Jsem si stoprocentně jistý, že když se mě někdo zeptá, odkud jsem, tak řeknu automaticky Czech Republic. Nakonec to máme i na zádech teplákovek," ošíval se kapitán Petr Pála.

Jednička Karolína Plíšková si ovšem nového označení ani nevšimla. „Vím, že by se tak mělo říkat naší zemi ve světě, ale je mi to jedno." Zato Barboře Strýcové název Czechia nezněl moc dobře. „To bylo divný, co? Mně se to teda nelíbilo. Czechia. Zní to fakt divně. Ale musíme si zvyknout na spoustu věcí."

Každá změna vyžaduje čas, jenže kapitán Pála z ní nevypadal moc nadšený. „Mně osobně to nejde přes uši," tvrdil, ale nemyslí si, že by mělo docházet k případným záměnám s Čečnou. „Kdo má znalosti, nesplete se. Ale hlavně lidi ze zahraničí to Czechia nebudou říkat, protože to nebudou vědět."

Společnosti Česká sportovní, která pečuje o fedcupový a daviscupový tým, přibude jedna starost navíc. „I mě ten název tahá za uši, člověk na to není zvyklý," prohlásil ředitel České sportovní Vladimír Šafařík.

O případné změně na příští zápasy se ale bude teprve jednat. "Vím to od tohoto týdne a je to něco, co musíme promyslet, prodiskutovat a hlavně to musí být v souladu s pravidly a právními předpisy. Teď se k tomu nedokážu vyjádřit," dodal Šafařík.

Líbí se Vám pro jednoslovné označení státu chystaná anglická varianta Czechia?
Ano
7 %
Ne
93 %
Celkem hlasovalo 33115 čtenářů.

Reklama

Související témata: