Hlavní obsah

Ligové milníky: Díky, trenére! Odborník s velkým srdcem Mareček by slavil padesátiny

Některým příběhům se špatným koncem se nechce ani věřit. Odborník na mládežnický fotbal, bodrý Moravák, člověk s velkým srdcem. Tím vším byl trenér Vlastislav Mareček. V kariéře měl našlápnuto vysoko, jenže svůj nejtěžší zápas v životě bohužel v roce 2007 prohrál. V pátek by mu bylo 50 let - právě vzpomínce na charismatického trenéra je věnován další díl historických milníků Synot ligy.

Vzpomínka na trenéra Vlastislava MarečkaVideo: Synot liga

 
Článek

Na každého soupeře dokázal něco vymyslet, jen se zákeřnou nemocí si neporadil. Vlastislav Mareček v září 2007 podlehl rakovině, s níž několik let bojoval.

„Hluboce smekám před tím, co Vlasta dokázal. V trenéřině mu vděčím za všechno," děkuje parťákovi i po letech s úctou v hlase Pavel Hoftch, Marečkův asistent ve Zlíně a blízký kamarád, který s ním dokonce trávil často dovolenou.

Fotbal byl pro Marečka životní láskou, pro niž obětoval vše. Již v pouhých 23 letech se začal věnovat trenéřině. Záhy se z něj stal odborník na mládežnický fotbal, jemuž se předpovídala slibná budoucnost.

Rostl v něm kouč pro Spartu

Krásných devět let strávil ve Zlíně a v sezóně 2002/03 s ním debutoval v nejvyšší soutěži. Ševci i on byli v lize za nováčky, přesto dvakrát po sobě obsadili parádní sedmé místo, což nikdo po něm nedokázal. Pak vyslyšel výzvu ambicióznějších Teplic. A i zde si milovník lyžování a folklóru vedl náramně. Tým ze Stínadel dovedl ke třetímu místu a účasti v Poháru UEFA.

Spekulovalo se o tom, že v Marečkovi roste kouč pro Spartu. S každým navíc jednal slušně a jako se sobě rovným.

„To byl skutečně nejen vynikající fotbalový odborník, ale i skvělý člověk," vzpomíná na přítele trenérský doyen Ladislav Škorpil, který s Marečkem spolupracoval u české jedenadvacítky. „Byl to bodrý Moravák a všechno hrozně prožíval. Měl velké srdce. A je hrozná škoda, že tu už není," dodává známý masér Eduard Poustka, jenž ho zažil v Teplicích.

Reklama

Související témata: