Hlavní obsah

Nejtvrdší závod světa skončil. Poslední ztratil na vítěze 58 hodin! Co Češi?

Pekelná cesta pro rok 2016 skončila. Za rok opět. Pouštní závod Marathon des Sables opanovala trojice z Maroka. Vyhrál Rašíd El Morabity. Ten slavil už čtvrtý triumf. Druhý letos skončil Azíz El Akad, třetí Abdelkader El Muazíz. Mezi ženami zvládla nejlépe horko a písek Natalia Sedychová z Ruska, která porazila Francouzku Nathalii Mauclairiovou a Fernandu Mouru Antunes Macielovou ze Španělska. Z českých ultraběžců dopadl nejlépe Petr Vabroušek - skončil na 21. místě.

Foto: Facebook: Petr Vabroušek

Petr Vabroušek při Marathon des Sables.

Článek

Poskočil si na cílové čáře, jeho pravá ruka vyletěla nad hlavu na znamení vítězství. Byl konec, zase to dokázal. El Morabity vyhrál tento etapový závod potřetí za sebou. Marockou poušť opět pokořil nejrychleji. Tento rok mu šestidenní závod zabral více než jedenadvacet hodin. Sedychová z Ruska potřebovala k výhře téměř pětadvacet hodin.

Kdo jim byl protivníkem? Sahara je největší poušť na světě, kde se teplota pohybuje mezi 10 - 50 °C. Rozdíl teplot ve dne a v noci může činit až 30 °C.

Marathon des Sables
Celkem musí běžci v šesti dnech zvládnout 251 kilometrů, což odpovídá šesti maratónům. Závod se koná v saharské poušti v jižním Maroku. Je považován za nejtěžší závod na Zemi. Poprvé se běžel v roce 1986. Prvních šest ročníků patřilo Francouzům, a to jak mužům, tak ženám.

Marockou výzvu zvládl i Vabroušek, který skončil na jedenadvacátém místě. „Musíte celý týden v extrémních podmínkách vystačit s tím, co máte v batohu. Nikdo vám nic nedoplní, a pokud si vezmete třeba málo jídla, máte smůlu a závod nedokončíte," řekl Vabroušek ještě před startem. Na vlastní kůži poznal i opačný extrém. Na Antarktidě běžel a přepisoval rekordy na maratón i 100 kilometrů.

„Nechystám se ukázat záda úplně všem, Afričané jsou v těchto podmínkách neporazitelní. Ale určitě bych chtěl bojovat minimálně o Top 20," přál si Čech, nakonec skončil o příčku hůře. "Tak je to za námi. Díky všem spolubojovníkům za podporu a gratulace všem k dokončení tohoto vskutku brutálního, ale krásného dýchánku," napsal po závodě český běžec na svém facebookovém profilu.

Jako poslední dokončil Angličan

Celkem strávil Vabroušek v písku sedmadvacet hodin, více jak šest hodin ztratil na vítěze. Posledním klasifikovaným, který vše dokončil, byl James Robb, který byl na trati 79 hodin, na vítěze ztratil 58 hodin. Angličan skončil na 973. místě.

Na závodníky čekaly etapy, které měřily od 34 do 84 kilometrů. Kromě Vabrouška se závodu účastnili další dva čeští vytrvalci. David Koribský byl na trati necelých 49 hodin, Václav Vacík 58 hodin.

Puchýře na nohách, písečné bouře, vysoké duny. Tohle je Marathon des Sables, extrémní podnik, do kterého se pustil i Harvey Lewis, učitel ze Cincinnati, který poznal atmosféru i Badwater Ultramarathon, ultramaratónu přes Údolí smrti. Letos oslavil své čtyřicáté narozeniny na Sahaře. Voda na příděl, na noc sbírat dřevo, aby si mohl uvařit jídlo. I to je součást tohoto extrémního sportovního nadšení. Lewis byl nakonec na trati téměř pětatřicet hodin. Každý běžec si tu píše příběh, který má své kouzlo, tady není nic zadarmo, tady se chyby neodpouští.

Reklama