Hlavní obsah

Liberec - Sparta 4:3Stav série 3:2Řepík v infarktovém závěru zlomil Spartu, Lašák libereckým hrdinou. Tygři jsou blízko titulu

MinutaMin. Tým Hráč Akce
17. Pech 0 : 1
18. Řepík 1 : 1
20. Sabolič 1 : 2
35. Radivojevič 2 : 2
43. Vlach 3 : 2
44. Forman 3 : 3
56. Řepík 4 : 3
Záznam online reportáže

Jan ŠvandaSport.cz

Liberečtí hokejisté jsou krok od vysněného mistrovského titulu. V pátém finálovém utkání play off extraligy udolali Spartu 4:3, když v 56. minutě rozhodl o jejich triumfu Michal Řepík. V infarktové koncovce si mohli Pražané vynutit prodloužení, jenže kapitán Jaroslav Hlinka neproměnil v poslední sekundě trestné střílení. Severočeši vedou v sérii 3:2 na zápasy, šestý duel je na programu v neděli od 17.20 v O2 areně.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Dvougólový střelec Michal Řepík (vlevo) z Liberce a jeho spoluhráči Martin Ševc (uprostřed) a Michal Bulíř.

Článek

Liberecký trenér Filip Pešán ponechal vítěznou sestavu ze čtvrtého duelu. V brance dostal znovu důvěru Marek Schwarz. Petru Vampolovi sice vypršel jednozápasový trest, v sestavě se ale neobjevil. Sparťanský kouč Josef Jandač postrádal obránce Michala Čajkovského, kterého nahradil Marek Hrbas.

Velký potlesk ještě před samotným začátkem sklidila Gabriela Soukalová, která provedla slavnostní buly. Zaplněná liberecká aréna poté sledovala počáteční nápor Tygrů. Již po pár vteřinách byl ke gólu blízko Bulíř, který po objetí branky zasouval puk za Pöpperleho. Puk však prolétl těsně vedle levé tyče. O chvíli později se zbavil obránce důrazný Vlach, jenže Špaček se k zakončení nedostal.

První důležitý okamžik přišel v 9. minutě. Tygrům se naskytla téměř dvouminutová přesilovka pět na tři, jenže kromě Krenželoka si velkou šanci nevypracovali. Naopak Forman se po návratu z trestné lavice zmocnil kotouče a uháněl zcela sám na Schwarze. Brankář Severočechů zasahovat nemusel, pomohla mu tyč!

Pražany tento moment hodně povzbudil, vyrovnali hru a nakonec se i dočkali vedoucího zásahu. Poláškovo nahození od mantinelu propadlo k volnému Pechovi, jenž bekhendem dopravil kotouč do odkryté klece. Hosté se však radovali jen 43 vteřin. Birnerovu střelu vyrazil Pöpperle jen k Řepíkovi, který z první vrátil puk směrem do sítě.

Ani tento stav ale dlouho nevydržel. V 18. minutě odešel na trestnou lavici za podražení Jelínek. Spartě se přesilovka příliš nedařila, jenže půl minuty před první sirénou vystřelil z velmi těžkého úhlu Sabolič a puk překvapivě skončil za Schwarzovými zády - 1:2!

Radivojevič zařídil vyrovnání

Schwarzova chyba přinutila libereckého kouče ke změně v brankovišti. Mezi tyče poslal Lašáka a ten v druhé třetině neinkasoval. Podještědský celek prahl po vyrovnání, sparťané ovšem pozorně bránili, napadali a dlouho nepouštěli soupeře do vážnější příležitosti. Řepík bekhendem minul a ani Jelínek nebyl přesný.

Liberečtí pak v polovině střetnutí přečkali přesilovku Pražanů a z nenápadné akce se zrodil jejich vyrovnávací gól. Bulíř odvedl dobrou práci v útočné třetině, Mojžíš za brankou našel Radivojeviče a ten propasíroval puk do sítě. Bílí Tygři rázem ožili a mohli dokonat obrat.

V závěru druhé třetiny měli početní výhodu, v ní Pech mohl nejprve vrátit sparťanům náskok, na Lašáka ale nevyzrál. Těsně před pauzou přišly šance domácích. Tu největší měl Mojžíš, jenž přestřelil poloodkrytou klec.

Řepík rozhodl, Lašák v závěru kryl nájezd

V závěrečné části nejprve rozradostnil vyprodané ochozy v oslabení střelou pod víko Vlach, jenže Sparta bleskově opověděla. V pokračující přesilovce dopravil puk do sítě z dorážky Forman a bylo opět srovnáno!

Zápas měl velký spád, šance se střídaly na obou stranách. Švrček zblízka Lašáka neoklamal, následně byli blízko ke skórování Šimek s Bakošem. Velké štěstí stálo při Spartě ve 47. minutě. Pöpperle vychytal Bulíře, jenže puk pustil za sebe a Švrček si dal málem vlastní gól. Bílí Tygři stupňovali tlak a nakonec se dočkali vytoužené trefy. Hala explodovala čtyři minuty před koncem. Hlinka přišel o puk, Radivojevič vypálil, Pöpperle jeho střelu vyrazil jen k Řepíkovi a ten kotouč doklepl do sítě.

Sparta to v závěru zkusila na ledě v šesti, přesto to vypadalo, že vyrovnávací gól už nevstřelí. Jenže v posledních vteřinách Liberečtí hrubě chybovali. Na modré zapomněli na osamoceného Hlinku, který uháněl sám na Lašáka. Mojžíš ho fauloval a rozhodčí v poslední vteřině nařídili trestné střílení. Hlinka mohl poslat strhující duel do prodloužení, hrdinou okamžiku se však stal Ján Lašák, který exekuci sparťanského forvarda zneškodnil. Zakončení mezi betony přečetl a Bílí Tygři tak mohli začít slavit.

Finále play off extraligy - 5. zápas:
Bílí Tygři Liberec - HC Sparta Praha 4:3 (1:2, 1:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 18. Řepík (Birner), 35. Radivojevič (Mojžíš, Bulíř), 43. J. Vlach (Mojžíš), 56. Řepík (Radivojevič) - 17. Pech (Sabolič, Polášek), 20. Sabolič (Pech, Kumstát), 44. Forman (Piskáček, Hlaváč). Rozhodčí: Hradil, Polák - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 4:6. Využití: 0:2. V oslabení: 1:0. Diváci: 7500 (vyprodáno). Stav série: 3:2.
Liberec: Schwarz (21. Lašák) - Šimek, Ševc, Mojžíš, Derner, Vitásek, Výtisk - Bakoš, Bulíř, Radivojevič - Řepík, Birner, Stránský - Valský, P. Jelínek, Krenželok - J. Vlach, Jonák, D. Špaček. Trenéři: Pešán a V. Čermák.
Sparta: Pöpperle - Eminger, Polášek, Hrbas, Barinka, Švrček, J. Mikuš, Piskáček - Hlaváč, J. Hlinka, Buchtele - Forman, Pech, Kumstát - Hamilton, Dragoun, Sabolič - Netík, Černoch, A. Kudrna. Trenéři: Jandač a Moták.
Vyhraje Liberec na ledě pražské Sparty šestý finálový zápas a získá tak mistrovský titul?
Ano
67,9 %
Ne
32,1 %
Celkem hlasovalo 12616 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Extraliga play off 2016

  • Předkolo

  • Chomutov - logo Chomutov Brno - logo Brno
    3 : 1
  • PSG Zlín - logo PSG Zlín Třinec - logo Třinec
    3 : 2
  • Čtvrtfinále

  • Liberec - logo Liberec Chomutov - logo Chomutov
    4 : 0
  • Mladá Boleslav - logo Mladá Boleslav Hradec Králové - logo Hradec Králové
    4 : 2
  • Sparta - logo Sparta Zlín - logo Zlín
    4 : 1
  • Plzeň - logo Plzeň Olomouc - logo Olomouc
    4 : 1
  • Semifinále

  • Liberec - logo Liberec Mladá Boleslav - logo Mladá Boleslav
    4 : 0
  • Sparta - logo Sparta Plzeň - logo Plzeň
    4 : 2
  • Finále

  • Liberec - logo Liberec Sparta - logo Sparta
    4 : 2