Hlavní obsah

Bravo. Ani pád hlavou na asfalt ji nepřipravil o výhru. Takto lidé píší historii

Praha

Hledáte inspiraci? Pár bychom jich měli. Například Iva Barrová. V neděli byla nejstarší běžkyní, která se postavila na trať slavného maratónu v Londýně. Na čtyřicet tisíc běžců, ona mezi nimi, je jí 88 let. Poprvé tuto magickou délku běžela už v roce 1982. O víkendu si připsala dvacátý maratón. Věk jako mýtus. Nejrychlejší ženou se nakonec stala Keňanka Jemima Sumgongová. Po kolizi se dvěma soupeřkami spadla na asfalt a udeřila se do hlavy. V cíli přesto slavila, byla rychlejší.

Spadla, přesto vyhrála maratón v Londýně.

 
Článek

Ačkoli byla Barrová nejstarší v roce 2016, už nyní plánuje rok 2018, kdy bude mít kulatiny, úctyhodných devadesát let! „Já prostě miluju běhat londýnský maratón, je to jako být uprostřed velké party na ulici. Tento rok jsem ale neměla dobrý trénink. Upadla jsem a poranila si rameno, přesto jsem běhala," přiznala Barrová pro server metro.co.uk.

Bývalá zdravotní sestra se rozběhla poprvé, když ji bylo pětapadesát let. Celý život byla vášnivou chodkyní, ale chtěla zažít další úroveň, proto začala běhat. Navíc nemyslí jen na sebe, ale běhá i pro charitu, pomáhá postiženým dětem.

Když se běhá a běhá

„Hodně lidí mi přeje hodně štěstí na ulici, já pro ně miluji běhat," přiznala Barrová, která má ještě pět let do nejstaršího účastníka londýnského maratónu. Tím je stále Fauja Singh, který běžel v anglické metropoli v roce 2004, bylo mu 93 let. Ind v tomto měsíci slavil, stále je nejstarším maratónec světa, je mu 105 let.

Pozornost při maratónu v Londýně zažil i John Starbrook, který zde neběžel poprvé. Premiéru zažil v roce 1983, bylo mu 53. Nyní se zase vrátil. „Moje žena Judy si myslí, že jsem starý a hloupý, ale já si myslím, že každý je na mě pyšný. Budou stát v cíli a čekat na mě," věřil před startem Starbrook.

A co třeba 370 maratónů za rok?

Svůj 36. maratón v Londýně si připsal Ken Jones, je mu 82 let. Zcela jiný příběh píše Rob Young, který se rozhodl běžet také, ale je to jen jeden z jeho 370 maratónů, které chce uběhnout za 365 dní.

Úplně jinak pojal tento závod astronaut Tim Peake. Ten běžel na orbitální stanici ISS. On se pohyboval po oběžné dráze kolem Země rychlostí 27 tisíc kilometrů v hodině, 400 kilometrů výš než lidé v Londýně, kde nakonec kraloval Keňan Eliud Kipchoge v druhém nejlepším čase všech dob 2:03:05, jen osm sekund mu chybělo do nejrychlejšího času, který byl na Zemi dosažen.

Nejrychlejší ženou byla Keňanka Jemima Sumgongová. I ta napsala svůj příběh, tentokrát nečekaný. Dokázala vyhrát i přesto, že po kolizi se dvěma soupeřkami spadla na asfalt a udeřila se do hlavy. Zvedla se, chvíli si držela hlavu, ale okepala se, pokračovala. V cíli nebylo nakonec rychlejší ženy.

Tito všichni byli v neděli vidět, ale i ostatní psali historii tohoto závodu. V neděli protnul cílovou pásku tohoto maratónu celkově milióntý běžec.

Reklama

Související témata: