Hlavní obsah

Zakousněte se do syrového: karotková polévka

Mrkev je zdravá, navíc snadná na skladování, k tomu má dostatek vitamínů. Využití je nespočet. Proč si doma tedy nepřipravit karotkovou polévku. Zkuste kombinaci mrkve s méně obvyklým kořením. O to víc stojí za vyzkoušení náš recept. Po mnoha pokusech o mrkvovou polévku, která by byla chutnější než samotná odšťavněná mrkev, vám nakonec předkládáme vyladěnou verzi.

Foto: Archiv: Smart Press

Hotovo, dobrou chuť. Karotková polévka jen pro vás.

Článek
Co budete potřebovat:
3 velké mrkve
1 menší cibuli
3cm kousek zázvoru
1 malou červenou chilli papričku
2 velké pomeranče
1 lžičku mletého kmínu
1 lžíci mletého koriandru
mořskou sůl podle chuti
1 lžíci olivového oleje
zelenou cibulku na ozdobu

Postup:

Oškrábejte mrkev, oloupejte cibuli, obojí pokrájejte na menší kousky a nasypte do mixéru. Očistěte zázvor, nakrájejte ho na plátky a vhoďte do mixéru. Vyškrábněte semínka z chilli papričky, dužninu pokrájejte a přidejte ji k ostatní zelenině.

Odšťavněte pomeranče, šťávu nalijte do mixéru. Přidejte koření a sůl a vše spolu umixujte. Dle potřeby přidejte olej. Očistěte zelenou cibulku, pokrájejte ji na drobná kolečka a ozdobte jimi polévku před podáváním.

Co možná nevíte o karotce:

Obsahuje vysoké množství provitamínu A – beta karotenu, který pomáhá udržovat dobrý zrak, podporuje imunitu a celkové zdraví. Na kardiovaskulární systém má mrkev a ostatní zelenina ze žlutooranžového spektra příznivější vliv než listová a všechny ostatní. Mrkev navíc pomalu ztrácí živiny i při dlouhém skladování. Nevadí jí týdny v dostatečně vlhkém chladném prostředí – i tentokrát věda jenom potvrzuje selský rozum našich předků, kteří mrkev uchovávali v písku ve sklepě.

Děkujeme vydavatelství Smart Press za možnost využití knihy Raw pro zdraví a krásu.

Reklama

Související témata: