Hlavní obsah

Kdy tohle skončí? Úchvatný fenomén provokuje okolí. Stále sbírá světové rekordy

Neustále ho to baví. Nedá si pokoj, stále bude svými výkony provokovat okolí. Běžec Ed Whitlock si naposledy připsal světový rekord na půlmaratónské trati ve Waterloo. O víkendu zaběhl čas 01:50:47. Ano, není to nejrychlejší čas současnosti, ale je famózní. Jde totiž o kategorii 85 let plus. Přesně tolik běžci z Kanady je let. Tohle je pan Nedostižný.

Foto: Fans of Ed Whitlock

Ed Whitlock zaběhl světový rekord na půlmaratónské trati. Dosáhl na čas 01:50:47.

Článek

Předchozí nejlepší čas vylepšil o devět minut! Ten držel německý běžec Georg Gabriel. V roce 2006 zaběhl čas pět sekund nad dvě hodiny. „Běhám a myslím na rekordy, to je hlavním cílem pro mě. Myslel jsem, že poběžím rychleji. Nakonec to byl rekord, mohu být spokojený," nechal se slyšet Whitlock po závodě pro CTV News.

Pro lepší představu, jeho výkon byl v průměru zaběhnut v čase 5:15 na kilometr. Kdo z vás by vydržel takové tempo více než jedenadvacet kilometrů?

Ačkoli výrazně vylepšil světový rekord, nebyl úplně spokojen. I v tomto věku v něm hoří touha bojovníka, který chce více. „Nebylo to dobré, necítil jsem se pohodlně. Nedostal jsem se do tempa, které jsem očekával. Nevím proč, nevymlouvám se," citoval zase běžce portál insidehalton.com.

V 85 letech má své fanoušky na Facebooku

Podle asociace statistiků pro silniční závody (ARRS) drží Whitlock devět světových rekordů v různých věkových kategoriích. A to není konec jeho běžeckému fenoménu. Jako první osoba nad sedmdesát let dokázal zaběhnout maratón pod tři hodiny! V roce 2003 dosáhl na čas 02:59:10. O tři roky později byl ještě o téměř pět minut rychlejší. Ve své věkové kategorii mu patří rekordy od 1500 metrů až po maratón.

Whitlock se narodil nedaleko Londýna, ale nyní žije v Kanadě. Bydlí v Miltonu, což je část v jižním Ontariu. Ačkoli věkem nepatří mezi tradiční uživatele sociálních sítí, má své fanoušky na Facebooku. Ti o něm mají jasno. „Kouzelný muž, on není normální. Je až neuvěřitelné co on dělá rok co rok," napsal R. C. Christopher Elli. „Legenda," připsala na jeho stránku zase Michaela Jansen.

Co předvede příště?

Reklama

Související témata: