Hlavní obsah

Pohádkový příběh nemá pokračování. Český talent v bundeslize strádá, nehraje ani za béčko

Praha

Loni v červnu se na poslední chvíli dostal do týmu pro ME fotbalistů do 21 let, v zápase se Srbskem se blýskl hattrickem, po šampionátu ho koupil Stuttgart. Pohádkový příběh Jana Klimenta však nemá pokračování. Dvaadvacetiletý útočník odehrál v této sezóně za bundesligový tým pouhých 191 minut, v nichž vstřelil jeden gól. V létě proto plánuje změnu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český útočník Jan Kliment na ME hráčů do 21 let zářil, v bundeslize ale strádá.

Článek

Jak se vyrovnáváte s tím, že zápasy většinou trávíte na lavičce nebo na tribuně?

Představoval jsem si moji první sezónu v zahraničí samozřejmě jinak. Nemyslel jsem si, že neslezu ze hřiště, nicméně jsem věřil ve větší herní prostor. Ale nezahořkl jsem, což by v mé situaci spousta hráčů udělala, dřu pořád stejně. Jsem rád, že jsem nedávno proti Augsburgu nakoukl do zápasu, i když to nebylo nic extra velkého. Mrzí mě, že nemůžu nastupovat aspoň za rezervu.

Proč?

Soutěž má nešikovné termíny, zápasy rezerv se hrají den před áčky. Nefunguje to jako v Česku, kdy si v pondělí méně vytížení z víkendu chodí zahrát za béčko. Konec sezóny se ale blíží, snad se to někam posune.

Probíral jste vaši situaci s trenérem?

Nijak zásadně, on s hráči příliš nekomunikuje. Kontaktoval ho můj manažer pan Nehoda, kouč mu ale nic konkrétního neřekl. Jen něco ve smyslu, že v kádru je spousta hráčů, že musím čekat na šanci.

Ta však nepřichází, do konce soutěže se to zřejmě nezmění. Zkusíte v létě hostování?

Chtěl jsem jít už v zimě, což nedopadlo. Začalo se to řešit později. Uvidím, co bude teď, jestli přijdou nabídky. Doufám, že ano. Pokud bude nějaká vypadat slibně, neměl bych mít problém ji využít. Potřebuju být podstatně vytíženější než ve Stuttgartu.

Připouštíte i návrat do české ligy, nebo je vaší prioritou zůstat v zahraničí?

Návratu bych se chtěl vyhnout, rád bych zůstal venku. Ale jak se říká, nikdy neříkej nikdy.

Spokojenost jistě nepanuje ani v klubu. Tři kola před koncem bundesligy má Stuttgart náskok dva body na Brémy, které jsou třetí od konce. Tedy na příčce, jež znamená účast v sestupové baráži...

Stuttgart je tradiční klub bundesligy, atmosféra odpovídá naší situaci. Měli jsme spousty několikahodinových sezení, záchrana je prostě nutnost. Právě s Brémami teď hrajeme, pondělní utkání hodně napoví. Jeho důležitost dokládá, že absolvujeme třídenní soustředění na Mallorce. Přitom ještě před měsícem to vypadalo, že už je všechno v pohodě. Bohužel jsme se dostali zpátky dolů.

S adaptací v klubu vám pomáhal obránce Adam Hloušek. Nemrzí vás, že v zimě přestoupil do Legie Varšava?

Adam odešel nečekaně, říkal, že se nikam nechystá. Ani jsem ho v lednu pořádně neviděl a najednou byl v Polsku. Na druhou stranu jsem víc zapadl do mužstva. Když tady Adam byl, bavil jsem se většinou s ním. Němčina se mi teď dostane víc pod kůži.

Reklama

Související témata: