Hlavní obsah

Plzeň - Baník 2:0Plzeň výhrou nad Baníkem stvrdila mistrovský titul, Ostrava po padesáti letech sestupuje z ligy

MinutaMin. Tým Hráč Akce
31. Hrošovský (penalta) 1 : 0
54. Kolář 2 : 0
Záznam online reportáže

Konečně obhajoba. A tentokrát dokonce v sudém roce, který byl v uplynulých pěti letech pro Plzeň prokletý. Vždyť mistrovské tituly slavila v letech 2011, 2013 a 2015, ale v sezóně následné na ně nikdy nenavázala. Až letos stvrdila svou hegemonii v českém fotbale, neboť po vítězství nad Ostravou slavila čtvrtý titul. Zato pro Baník měl duel 27. ligového kola hořkou příchuť, neboť mu vystavil sestupovou definitivu. Po rovných padesáti letech opouští Ostrava českou, resp. československou elitu, neboť naposledy opouštěla nejvyšší soutěž v sezóně 1965/66.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský záložník Patrik Hrošovský se raduje z gólu po penaltě proti Baníku Ostrava.

Článek

Šrom se mezi tyčemi Baníku překonával. Neskutečné, jaké lapil během úvodní půlhodiny šance, do nichž se domácí hráči dostali.

Po dvanácti minutách slovenskému snajprovi Ďurišovi, osm minut poté v rychlém sledu Kolářovi i Limberskému, pak opět Kolářovi.

I po půlhodině proti sprintujícímu Ďurišovi vyrazil a byl si jistý, že u balónu bude dřív, protože domácí útočník si ho dal až příliš daleko od nohy. Přepočítal sed však, Ďuriš protáhl krok, z čehož rekrutoval střet a penalta.

Hrošovský vzal exekuci na sebe, po dvou letech dal zase ligový gól a jeho Plzeň mohla od té chvíle hrát už klidně. Vedla, hrála na jednu bránu a nepřipustila, že by snad zápas nedovedla k mistrovské korunovaci. Ojedinělé výpady hostů byly až příliš bezmyšlenkovité a dopředu signalizované, než aby mohly Kozáčika ohrozit.

A když přidal po sedmi minutách druhé půle Kolář druhou branku, proměnilo se utkání v hotovou idylu. Plzeň kráčela za rekordní šestnáctou výhrou v řadě, která stvrdila obhajobu titulu, zatímco Baník doprovázený dělbuchy explodujícími v kotli jeho fanoušků mířil po půl století do ligového pekla.

Pět minut před koncem začaly ochozy prozpěvovat "Šampióni, šampióni", minutu před závěrečným hvizdem začal práskat za Kozáčikovou bránou ohňostroj, takže sudí Marek zápas raději ukončil.

Nadšení plzeňští fanoušci zaplavili hřiště, aby společně s hráči oslavili mistrovskou obhajobu.

Viktoria Plzeň - Baník Ostrava 2:0 (1:0)
Branky: 31. Hrošovský z pen., 52. Kolář. Rozhodčí: Marek - Blažej, Pilný. ŽK: Limberský, Matějů - Šrom, Kaša. Diváci: 11 512.
Plzeň: Kozáčik - Hubník, Hejda, Baránek, Matějů - Hrošovský, Limberský - Petržela (61.Kopic), Kolář (84. Rajtoral), Kovařík - Ďuriš (71. Krmenčík). Trenér: Krejčí.
Ostrava: Šrom - Celba, Kaša, Vraštil, Granečný - Lásik, Hrubý (69. Matěj) - Vengřinek (87. Mondek), De Azevedo, Holzer - Červenka (63. Šašinka). Trenér: Petržela

Reklama

Související témata: