Hlavní obsah

Tomic skandálním úderem riskuje Rio. Ty bys to řešil, kdybys byl milionář? odsekl Australan

S nastupující generací australských tenistů rozhodně nepřišla na okruh ATP nuda. Jejich sportovní potenciál zřejmě ještě nebyl naplno rozvinut, nicméně schopnost vytvářet různé skandálky a kontroverze už prokázali vrchovatě. Tento týden je hitem return Bernarda Tomice v Madridu, který snad ještě trumfl sám hráč svým komentářem.

Tomic odvracel mečbol netradičně

 
Článek

Třiadvacetiletý Tomic v úterním utkání prvního kola odvracel mečbol Itala Fabia Fogniniho raketou, kterou držel za hlavu rukojetí dopředu. Za stavu 2:6, 4:5 a 0:40 ani nejevil snahu míček alespoň zasáhnout, jen ho nechal prosvištět kolem sebe a bez odporu zpečetil svoji porážku.

„Mě ten mečbol vůbec nezajímá. Ty bys to řešil, kdyby ti bylo třiadvacet a měl na kontě deset miliónů dolarů," komentoval svůj úlet rodák ze Stuttgartu pro Gold Cost Bulletin.

Podle australských médií svým chováním riskuje účast na olympijských hrách. Aktuální dvaadvacáté místo by mu sice na účast stačilo, nicméně podmínkou mezinárodní federace ITF jsou i bezproblémové vztahy právě s ITF i národní federací.

Tomic má kromě svých výstřelků v soukromém životě za sebou celou řadu aférek i na kurtu. I slavný John McEnroe jej mimo jiné před čtyřmi roky během Australian Open obvinil z nedostatečné snahy při utkání proti Andymu Roddickovi.

Od té doby si vysloužil přezdívku Tomic the Tank Engine, což je narážka na název populárního dětského seriálu „Mašinka Tomáš" (Thomas the Tank Engine), slovo „tanking" je zároveň anglický název pro nedostatečnou snahu či úmyslnou prohru.

Ani Djokoviče nepotěšil

Tomic má na svém kontě také rekord v podobě nejrychlejší porážky na okruhu. V roce 2014 jej v Miami porazil Fin Jarkko Nieminen 6:0, 6:1 za 28 minut.

Letos se přitom zdálo, že frackovitý tenista jde přeci jen do sebe. Vyhlašoval útok na elitní desítku a vypadalo to, že to myslí vážně. „Musím se tam dostat. Ale nejen se tam dostat, chci vydržet čtyři, pět, šest let," vyhlašoval během Australian Open.

Teď má však za sebou tři porážky v prvním kole a svůj nesporný talent dál shazuje svým vystupováním. Incident z Madridu příliš nevoněl ani světové jedničce Novaku Djokovičovi, jenž s Tomicem často trénuje.

„Viděl jsem, co udělal. Určitě to není správné a já jen doufám, že si to uvědomí," vyjádřil se srbský tenista pro agenturu AFP. „Doufám hlavně kvůli němu, protože za poslední roky jsem ho lépe poznal a vím, že je to fajn kluk, dobrý člověk. Jen jeho zaujetí pro náš sport není takové, jaké by bylo třeba," dodal.

Reklama

Související témata: