Hlavní obsah

Je vám více než 40 let? Vylaďte bílkoviny pro lepší regeneraci

Pokud vám je více než čtyřicet let, čtěte. Pokud ještě ne, čtěte také, budete aspoň připraveni. Řeč je o bílkovinách, tedy proteinech ve vašem jídelníčku, aby bylo tělo lépe regenerováno po sportování. Podle serveru runnersworld.com starší sportovci jich potřebují po svých tvrdých trénincích více, aby svému tělu pomohli.

Foto: Profimedia.cz

Pokud máte v oblibě hovězí, proteinů můžete mít dostatek.

Článek

Pokud vám je dvacet, nevíte, pokud máte o deset let více, už asi poznáváte a občas si vzpomenete, že dříve jste se po delším běhu cítili lépe. Tělo rychleji regenerovalo, byly lepší výsledky. A právě dostatečná konzumace proteinů vám může pomoci k lepšímu zotavení.

Podle výzkumu, který vyšel v časopise Journal of Nutrition, mohou starší sportovci narušit svoji regeneraci, pokud nemají více bílkovin, které jejich tělo vyžaduje.

Vše s rozvahou

Vědci přišli na to, že obnova svalů vzhledem k poměru bílkovin a věku jedince je propojená. A přišli se závěrem, že vyhovět bílkovinám má své opodstatnění. Není překvapením, že mladší atleti, sportovci mají s regenerací menší problém. Studie ukázala, že u starších je regenerace svalových vláken pomalejší.

„Bílkoviny do našeho jídelníčku patří, dokonce jejich dlouhodobý nízký příjem může vést ke zdravotním problémům. Na druhou stranu množství a zdroj bílkovin musí být vybírán s rozvahou, vzhledem k přítomnosti tuků v živočišných bílkovinách. Pro běžce je oproti nesportující populaci vhodné lehce zvýšit jejich příjem. Jsou dobré pro regeneraci, ale pro nárůst svalové hmoty a zlepšení kondice je nutný současný dostatečný příjem sacharidů," říká Veronika Brabencová, která se věnuje poradenství v oblasti výživy.

Bílkovina (Protein)
V jídelníčku by měla být alespoň jeden ze zástupců bílkovin pravidelně. Žena by měla přijmout 0,8g na kg hmotnosti, u muže je toto číslo o něco vyšší - 1,2g na kg. Má být součástí snídaně, oběda, všech odpoledních svačin i večeře. Zdroje ve stravě by měly být v poměru 70 % rostlinné a 30 % živočišné proteiny.

Studie hodnotila příjem bílkovin po tréninku. Ti starší potřebovali pro lepší zotavení 35-40 gramů kvalitních bílkovin ve srovnání s pouze 20 gramy u mladších sportovců. Toto zjištění naznačuje, že pro udržení výkonů by starší sportovci měli věnovat více pozornosti palivu, které dávají svému tělu po námaze. Po těžkém běhu patrně bageta a káva nebude ideální volbou, nebude jí ani proteinová tyčinka, která obsahuje 20 gramů bílkovin.

Místo toho na řadu může přijít 150 gramů grilovaných kuřecích prsou. Případně jiné libové maso, mořské plody. V těchto potravinách naleznete aminokyseliny, které zvyšují lepší šanci na regeneraci.

Pokud nemůžete po tréninku vařit, připravit si jídlo sebou, není problém využít syrovátkový proteinový prášek. Pokud je váš žaludek na tento směr náchylný, nebojte se přidat třeba ořechy. I takto můžete prospět svému tělu. Pokud bude tělo fungovat, budete i vy běhat.

Reklama

Související témata: