Hlavní obsah

TEST: Lehké jako pírko, takové jsou dámské boty Kalenji Eliorun

Praha

Dámy, je vaše pravidelné běžecké kolečko složené z chodníků a silnic? Běháte spíše rekreačně, zhruba dvakrát do týdne? Pak je následující článek přímo pro vás. Představujeme vám lehké běžecké boty Kalenji Eliorun.

Foto: Archiv: Kateřina Šílová

Dámská běžecká obuv ELIORUN KALENJI.

Článek
Fotogalerie

V první řadě musím dát těmto botám velké plus za jejich hmotnost. Osobně jsem na základě jejich vzhledu čekala, že budou mnohem těžší. Jaké pak bylo moje překvapení už ve chvíli, kdy jsem je poprvé vzala do ruky. Velikost UK7 váží pouhých 212 g. Ten pocit mít při běhu na nohou takto lehké boty je skutečně k nezaplacení. Navíc lehkost jde ruku v ruce s vysokým pohodlím, které boty poskytují.

Vložka uvnitř je speciálně vytvarována pro maximální podporu přirozené klenby nohy. Po běhu ji lze vyjmout a usnadnit tak proschnutí. Pokud jsou pro vás tyto parametry při výběru běžeckých bot prioritou, říkám jednoznačné ano. Pozor však na délku, intenzitu a terén vašeho běhu! Boty bych doporučila spíše začínajícím či rekreačním běžkyním, které preferují silnice a zpevněné cesty.

Stejně tak sám výrobce boty doporučuje pro zhruba 60 minutový běh na silnicích a cestách dvakrát do týdne. Vyzkoušela jsem je i v lese, kde už byl každý větší kámen nebo kořen cítit. Vlhký lesní terén navíc občas podkluzoval.

PLUSY
Velmi lehké
Prodyšné
Tlumení technologií K-Ring
Dvě ohybové drážky
MÍNUSY
Nenalezeny
Cena
1299 Kč

Přirozený ohyb nohy a dobré tlumení

Tlumení nárazů a došlapů je řešeno speciální Kalenji technologií s názvem K-Ring. Jedná se o kroužek vyrobený z EVA pěny, umístěný v mezipodešvi v oblasti paty. Úmysl je jasný – EVA pěna zmírňující otřesy a nárazy a kruhový tvar s otvorem pro ochranu paty. Boty mají 6 milimetrový drop. Při běhu po silnici je pro mě dobré tlumení vždy podstatné a tyto boty ho splnily na jedničku. Při bližším pohledu na podrážku si můžeme všimnout dvou ohybových drážek, což hodnotím opět velmi kladně. Boty s jednou drážkou vám mohou způsobovat bolest, jelikož veškerý tlak i náraz je směřován pouze do jednoho ohybu. Dvě drážky ale tlak rozloží a noha se ohýbá mnohem přirozeněji.

Vzduch proudící do boty

Celkově je bota vyrobena z příjemného a prodyšného materiálu. Zejména přední část je z pleteniny, skrz kterou při běhu ucítíte proudit vzduch. Postranní pevnější materiál, který zajišťuje stabilitu nohy v botě, je kvůli dalšímu větrání opatřen malými otvory. Co se týče barevného provedení, vyberou si dámy s extravagantnějším i střídmějším vkusem. Boty seženete v křiklavě růžové, zelené nebo šedé variantě ve velikostech 36–42. Zepředu i zezadu mají drobné reflexní prvky. Tkaničky jsou z hrubšího materiálu, díky čemuž nemají tendenci se po utažení rozvazovat.

Bez nedostatků, ale ta cena

U bot jsem v podstatě nenarazila na žádné nedostatky. Jediné co může odradit je pořizovací cena, která je 1 299 Kč. Za stejnou cenu (dokonce i levněji) je možné koupit běžecké boty světových značek, které se co do kvality ani provedení nebudou příliš lišit.

Reklama