Hlavní obsah

Faksa měl komplikace s vízem, do Moskvy dorazí až v neděli. Proti Dánsku chce hrát

Moskva
Aktualizováno

Nečekanou komplikaci musí řešit česká hokejová reprezentace. Útočník Radek Faksa, který měl po vyřazení Dallasu z play off NHL dorazit na mistrovství světa, řešil problémy s vízem, kvůli kterým nestihl plánovaný spoj z Dallasu. Oproti původním předpokladům tak 22letý hráč v sobotu do dějiště šampionátu nedorazí, přicestuje až v neděli ráno. Ještě ten den by ale chtěl nastoupit do zápasu s Dánskem.

Foto: LM Otero, ČTK/AP

Hokejisté Dallasu slaví gól do sítě St. Louis. Uprostřed český centr Radek Faksa (12).

Článek

"Jakmile Dallas v noci na čtvrtek vypadl, ihned jsme kontaktovali jejich generálního manažera, který během minuty dal Radkovi povolení k odletu, a uspíšily se tím výstupní prohlídky. Přes organizátory světového šampionátu jsme poslali zvací dopis, na základě kterého měl Radek v Moskvě na letišti dostat vízum. Obdržel letenku i všechny potřebné dokumenty," popisoval dnes odpoledne průběh vyjednávání generální manažer české reprezentace Slavomír Lener.

Jenže pak se naskytly administrativní potíže. "Organizátoři šampionátu informovali všechny letecké společnosti, jenže pracovníci British Airways Radka nepustili do letadla, protože potřebné dokumenty nedohledali," uvedl Lener.

Až po čtyřech hodinách a zmeškání dvou spojů se v 10 hodin večer dallaského času dostal do letadla American Airlines. „Během té doby místní úředníci zjišťovali oprávněnost dokladů. O všem rozhoduje úředník na přepážce. Když se nějak rozhodne, nejede přes to vlak a žádný nadřízený nemá sílu. Domnívám se, že jsme měli štěstí, že u třetího spoje rozhodoval jiný úředník a Radka pustil," myslí si Lener.

Faksa po párhodinovém zpoždění už z Dallasu stihl odletět do Londýna, kde čeká na noční spoj do Moskvy. Do dějište turnaje by měl dorazit okolo čtvrté hodiny ranní moskevského času.

„Na letišti v Londýně má zajištěn hotel a má možnost si odpočinout. Oba lety má v business třídě, má zajištěn veškerý servis, takže fyzicky se po příletu do Moskvy bude určitě cítit dobře. Spíš bude z věčného čekání unavený psychicky," připomíná Lener, že Faksa straví cestováním dlouhých 26 hodin.

Trenéři i přesto počítají, že naskočí do nedělního odpoledního zápasu skupiny A proti Dánsku. "V pozici třináctého útočníka bude stoprocentně, ale jestli zasáhne do hry, se rozhodneme až po rozhovoru s ním. Radek má enormní zájem hrát, ale rozhodující bude, jak se bude cítit. Časový posun není nic jednoduchého. Dlouhé hodiny v dopravních prostředcích nepřidají na fyzické pohodě, ale je mladý hráč a věříme, že to zvládne," prohlásil asistent trenéra Jiří Kalous.

Reklama

Související témata: