Hlavní obsah

Běh naboso může zlepšit vaši paměť. Máte zkušenosti?

Praha

Sundejte boty a jděte si zaběhat. Když skončíte, můžete být chytřejší, než jste začali. Úsměvné? Patrně ano. Jedno vyběhnutí z vás asi adepta na Nobelovu cenu neudělá, ale podle studie University of North Florida, vám běhání naboso může vylepšit myšlení a poznávací funkce. Takže kdo už zahodil boty?

Foto: Archiv: Tomáš Zahálka

Tomáš Zahálka. Tradičně bos a v kiltu. Takto vypadají nohy po maratónu.

Článek

„Pracovní paměť, naše schopnost vyvolat a zpracovat informace se využívá v celém našem životě. Zlepšit ji můžeme, pokud ji budeme schopni realizovat v klíčových oblastech, které se linou od školy, přes zaměstnání až do důchodu," tvrdí vědci.

Průzkum proběhl na 72 adeptech ve věku od 18 do 44 let, kteří běhali naboso, a také běhali v botách. Mezi jednotlivými pasážemi byla šestnáctiminutová odmlka a funkce paměti byly měřeny před a po běhání. Výsledky tohoto výzkumu, pokusu? Výkon paměti u běhajících naboso byl přibližně o 16% vyšší.

„Pracovní paměť je stále více uznávána jako zásadní kognitivní dovednost, a tyto nálezy jsou pro lidi skvělou zprávou, pokud hledají zábavný způsob, jak zvýšit své schopnosti," nechala se slyšet Tracy Allowayová z University of North Florida ve Spojených státech.

"Přiznám se, že o tom jsem až tak nepřemýšlel, že by to mělo mít vliv na paměť. I když bosý běh je trénink paměti a mozku díky poznávání a oťapkávání povrchů značný," nechal se slyšet český propagátor bosoběhu Tomáš Zahálka.

Pustit se do běhání naboso vyžaduje rozum

Nedošlo k enormnímu zvýšení pracovní paměti proti běhání s botami. Vždy se musí pracovat s více proměnnými - například tepová frekvence, srdeční činnost. „Maličkosti mají často největší dopad. Tento výzkum ale ukazuje, že můžeme realizovat náš kognitivní potenciál ve stejném čase," řekl vedoucí výzkumu Ross Alloway. „Pokud bychom sundali boty a šli si zaběhat, můžeme skončit chytřejší, než když jsme začali," dodal.

Pustit se do běhání naboso, ale není jako natočit si vodu z kohoutku. Tady běžec musí projít procesem, zvykáním si. Musí jít po malých krůčcích. Pokud by se rozhodl skočit do tohoto směru rovnýma nohama, může na zlepšení hlavy zapomenout, bude spíše nohy léčit.

Podle vědců je možné, že bosé běhání vyžaduje intenzivnější využití pracovní paměti, protože se dožaduje větších hmatových a proprioceptivních nároků, které podávají informace o změnách ve svalech, vazech a šlachách. To ve spojení s během naboso může vysvětlovat vědecké závěry.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články