Hlavní obsah

TRÉNINK: Rychle a zběsile - jak finišovat ve velkém stylu

René KujanSport.cz

Určitě jste už nesčetněkrát poznali ten pocit, když se člověk blíží k cíli svého běžeckého snažení. V dálce už mezi hordami diváků prosvítá cílová brána, červená časomíra vám svítí vesele v ústrety. Zapomínáte na bolest i pot, nohy letí jako čerstvě pronajaté gripeny, únava jako by neexistovala. Možná je to jen záchvěv endorfinů, možná jste se ale po celý závod šetřili a teď sil ještě mnoho zbývá. Scénář ale může být i zcela opačný. Kousek od cíle vás zradí nohy, umdlévají a vy téměř stojíte na místě. Veškerá síla vůle, veškeré povzbuzování fanoušků nepřináší ani to nejmenší zrychlení. Vše je ztraceno. Jak si správně rozvrhnout síly a s poslední špetkou neposedné energie protnout cílovou čáru?

Foto: Profimedia.cz

Čím více do tréninku dáte, tím více se vám vrátí.

Článek

S rostoucími zkušenostmi a počtem absolvovaných závodů se bude jistě dařit této mety dosáhnout stále lépe. Ve sportu ale platí, že štěstíčku se vychází také trochu naproti a s účelově zaměřeným tréninkem to půjde jistě snáze. Máme pro vás pár tréninkových tipů používaných špičkovými běžci ve Velké Británii či Spojených státech.

V ideálním případě se jako vhodně trénovaný jedinec řítíte po trase závodu jako blesk, neustále na ostří nože, na hranici svých možností a na poslední stovky metrů zapomenete na svou bolest a přetavíte ji v neuvěřitelnou forsáž, let dravého ptáka přesně předtím, než do svých spárů neomylně lapne nic netušící kořist. To všechno ale nepřijde samo. Takové podmínky je třeba natrénovat, zkoušet a laborovat, co si ještě můžeme dovolit a co je už pro náš běh fatální. Pilovat běžeckou techniku, být maximálně uvolnění a nevydávat ani o molekulu potu více, než je nezbytně nutné. Nejlepší vytrvalci světa hovoří také o tom, že z bolesti je třeba udělat si přítele.

K tomu nám dopomohou tréninky zaměřené na zvyšování výkonu i ve stádiích pokročilého vyčerpání.

Ode zdi ke zdi
Zákeřný a prožitkově nepříjemně dlouhý trénink s razantními a střihovými změnami tempa.
Běžíme 2 minuty na úrovni 90 % našeho rychlostního maxima. Následuje minuta chůze. Navážeme 30vteřinovým úprkem na 100 % výkonu a následně 3 minuty vyklušeme v pomalém tempu. To není všechno! Opakujeme celkem 5x.

Tak hodně zábavy při tréninku a úspěch při samotných závodech!

Reklama

Související témata: