Hlavní obsah

Hrál ruletu se smrtí, aby mohl zase trénovat

Boston

Eamonn Kelly z Bostonu trpěl nevyléčitelnou dědičnou chorobou cystickou fibrózou. Postižení mají především problémy s plícemi a malou naději, že se dožijí alespoň třiceti let. Bostonský učitel tak čtyři roky čekal, zda dříve zemře, nebo se najde dárce pro transplantaci plic. Ačkoli se na střední škole rád věnoval sportu, jeho zdravotní stav mu to později nedovoloval. Došlo to tak daleko, že s sebou musel neustále nosit malou tlakovou nádobu s kyslíkem. Jednoho dne se ale všechno zlomilo.

Foto: facebook Boston College

Eamonn Kelly neměl moc dobré vyhlídky, že si ještě někdy v životě zaběhá.

Článek

V září absolvoval Eamonn Kelly oboustrannou transplantaci plic. Bezprostředně po operaci začal testovat své nové plíce. „Den po operaci jsem zkusil chodit. Podařilo se mi udělat čtyřicet kroků. Každý den, co jsem byl v nemocnici, jsem vycházel na chodbu a tam trénoval," popsal začátky svého nového života opětovný běžec. Pár týdnů po rehabilitaci zkusil znovu běhat, i když velmi opatrně. Začal s patnácti vteřinami na běžeckém páse. Postupně každý den přidával vteřiny, až byl schopen uběhnout tři míle.

A nyní už se postavil i na start svého prvního závodu. Zvolil pětikilometrový Boston College Race, v rámci něhož se získávají prostředky pro studenty katolické střední školy, kde Eamonn učí. Na tomto závodě sám po léta nechyběl, nikdy se ho ale nemohl zúčastnit jako aktivní běžec. Nyní se to změnilo. Půl roku po operaci se mohl vrátit k něčemu, co se už zdálo navždy ztraceno. „Chtěl jsem také upozornit na možnost stát se dárcem orgánů. Je to možnost dát někomu jinému šanci pokračovat v plnění svých cílů," podotkl běžec v cíli.

A svou inspiraci určitě našli také samotní žáci. „Chtěl bych své svěřence vést k píli a vytrvalosti. Aby věděli, že mohou mít jakýkoli cíl a dosáhnout jej, když na jeho plnění budou každý den pracovat." sdělil Kelly novinářům. Možná byl závod na pět kilometrů pouhým začátkem nového příběhu.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články