Hlavní obsah

TEST: Chraňte se pomocí vyladěných sluchátek Sennheiser PMX 686G!

René KujanSport.cz

Už i na našich stránkách jsme se zabývali otázkami, zda hudba při běhání ano, či ne. V tomto ohledu bychom vás ale měli varovat: Nenasazujte si PMX 686G, budete pak běhat mnohem víc jen proto, abyste měli výmluvu, proč je zase máte na uších. Odolná, kvalitní, víceúčelová ‒ a bezpečnostní. Malé reproduktory nejsou do zvukovodů nasazeny přímo, ale svírají s nimi zhruba pravý úhel. I přes velmi hlasitý poslech k vám proniknou zvuky z okolí. Nadávající sousedka, zvonící cyklista nebo skřípějící brzdy aut. A právě tato vlastnost sluchátek vám může zachránit kůži.

Foto: René Kujan, Sport.cz

Sportovní sluchátka Sennheiser PMX 686G: Nenápadná, vymazlená věc.

Článek
Fotogalerie

Když projedete nabídku sportovních sluchátek firmy Sennheiser, zjistíte, že tato nejvíce vybočují z řady. Nejde o žádné peckové reproduktorky s různými druhy sofistikovaných uchycení na ušní boltec. Tato jediná jsou vzájemně pevně propojena pomocí týlního mostu do jednoho celku. A jako jediná jsou koncipována z bezpečnostních důvodů tak, aby i při používání propouštěla okolní zvuky. I v méně bezpečných situacích se tak můžete oddávat poslechu své oblíbené muziky (jakkoli bychom vám ale nechtěli radit, abyste takové situace podceňovali!). A považujete-li hudbu za neužitečného pomocníka, můžete se při svých dlouhých bězích zaposlouchat třeba do klasické literatury ve formátu mp3 v podání některého ze známých herců.

S popisem začneme u 3,5mm konektoru, který je ‒ jak jinak ‒ zalomen do pravého úhlu. Přesně tak to všem sportovním sluchátkům sluší a přesně tak je to správné. Možná jste stejně jako já museli zničit alespoň pět párů konvenčních sluchátek, než jste přišli na to, že rovný výstup konektoru opravdu není kompatibilní s vašimi pohybovými aktivitami. Kabel je, stejně jako u ostatních sportovních sluchátek výrobce, oválného průřezu, zesílený para-aramidovými vlákny pro vyšší odolnost a pevnost (stejná vlákna naleznete třeba v neprůstřelných vestách). Délka kabelu je 120 centimetrů. Ani tak ale nedochází k jeho zamotávání. Výrobce má kabely pojednané takovým způsobem, že nedochází k jevu tak známému u běžných sluchátek a který v zemi producenta, v Německu, nazývají Kabel-salat. Navíc kabel sám o sobě minimálně přenáší zvuky, když například pravidelně škrtá o vaši běžeckou bundu nebo naráží do spony batohu.

frekvence 18 – 20 000 Hz
citlivost 120 dB
impedance 30 Ω

Na kablíku ještě najdete kvalitně zpracovaný malý kolíček k přichycení na oděv nebo popruh batohu. Lze jej ale bez problémů z kabelu i odepnout, pokud byste pro něj nenalezli využití. Také on je vyroben z kvalitního tvrzeného plastu a nerezových komponentů. Asi 15 centimetrů od samotných sluchátek je na kabelu ještě ovladač se všesměrovým mikrofonem. Sluchátka lze využít nejen k poslechu hudby, ale také k plnohodnotnému telefonování se všemi přístroji s operačním systémem Android (Sennheiser vyrábí také totožná sportovní sluchátka optimalizovaná pro iOS).

Odolný ovladač nese tři tlačítka. Prostředním z nich zapínáme/vypínáme poslech hudby či posouváme přehrávání na další skladbu, případně jím přijímáme/odmítáme příchozí hovory. Tlačítka + a - slouží k úpravám hlasitosti. Kabel je veden pouze jednostranně, k druhému ze sluchátek je kabeláž protažena týlním mostem. Tím je dále zvyšován komfort, kdy se nám nemůžou zamotávat kabely od jednotlivých sluchátek do sebe.

Spoj sluchátek s mostem zprostředkovávají kovové prvky uchycené šroubky. Most tvoří kompaktní výlisek z odolných plastů. Ten je v zadní části vyzbrojen ještě reflexním proužkem pro případ používání za šera či tmy. Další bezpečnostní plus pro každého vášnivého posluchače. A proti bakteriím ochrání vaše boltce antimikrobiální úprava. Sluchátka jsou celkově odolná vůči vodě a potu. Když je máte špinavá, prostě je strčíte pod kohoutek a dáte vyschnout. V balení najdete ještě praktický pytlíček, do nějž můžete sbalit sluchátka na cesty.

PLUSY
bezpečnostní konstrukce propouštějící vnější zvuky
odolnost (i vůči vodě), pevnost materiálů
univerzální použití (mají mikrofon, lze také telefonovat)
ovládací prvky na kabelu
antimikrobiální úprava
dobré zvukové parametry
MINUSY
konstrukce může trochu překážet některým čepicím nebo brýlím
CENA
kolem 2500 korun

Sluchátka PMX 868G mne provázela na všelijakých cestách a kilometrážích. Musím ocenit, jak skvěle padnou. Nesetřesete je, ani kdybyste hodiny a hodiny pohazovali hlavou na metalovém koncertu. Hodně jsem si oblíbil jejich netypickou konstrukci propouštějící venkovní zvuky. I když běžím po městě se zapnutým přehrávačem, slyším provoz kolem sebe a stíhám uskakovat před zvonící tramvají nebo troubícími auty. Na odolnost jsem si u Sennheisera tak zvyknul, že už s těmito sluchátky začínám přemýšlet také o plavání. A určitě i kabel má ode mne jedničku. Nemotá se, nekroutí, neláme. Prostě funguje. Jediné, v čem spatřuju nevýhodu této konstrukce, je, že se trochu pere s brýlemi a některými čepicemi. To je ale něco, co sluchátka svými jinými přednostmi hravě přebijí.

Reklama