Hlavní obsah

Jandač zveřejnil druhou část nominace pro SP. Nepojedou Červenka, Hudler ani Vrbata

Jan ŠkvorSport.cz
Aktualizováno

Trenér české hokejové reprezentace Josef Jandač dnes zveřejnil dodatečnou nominaci na Světový pohár v Torontu. Zařadil do ní obránce Zbyňka Michálka, Michala Jordána, Jakuba Nakládala a útočníky Radka Faksu, Aleše Hemského, Milana Michálka a Dmitrije Jaškina. Na zářijovém turnaji se tak neobjeví třeba Roman Červenka, Jiří Hudler nebo Radim Vrbata.

Jandač zveřejnil druhou část nominace pro SP.Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Podle očekávání ve výběru chybí čtyřiačtyřicetiletý útočník Jaromír Jágr. Ten generálnímu manažerovi českého týmu pro Světový pohár Martinu Ručinskému potvrdil, že jeho rozhodnutí po loňském světovém šampionátu skončit v národním týmu se nemění.

V páteční druhé části nominace figurují i dva hráči, kteří nastupovali na právě skončeném MS v Rusku. „Výkony Michala Jordána na mistrovství světa byly velice spolehlivé. Přesvědčil nás, že si nominaci zaslouží. Nominace Radka Faksy byla na základě jeho výkonnosti ve druhé části sezóny v NHL. V Dallasu hrál stabilně a výborně, navíc se nabízí jeho vazba s Alešem Hemským, s nímž v Dallasu nastupuje," vysvětloval Jandač, který převzal reprezentaci po MS místo Vladimíra Vůjtka.

Těžkou hlavu měl při rozhodnutí, jestli vzít útočníka Jiřího Hudlera. „Byl to jeden z nejtvrdších oříšků. Je to výborný hráč. Strávili jsme nad tím spoustu času, zvažovali jsme všechna pro a proti. Rozhodli jsme se ho nebrat, protože by se nám nevešel do dvou pětek," uvedl Jandač o hráči, který v této sezóně končil ve Floridě.

V třiadvacetičlenné nominaci (tři brankáři, sedm obránců a třináct útočníků), kterou trenéři můžou změnit jen v případě zranění či nemoci, naopak nechybí forvardi Milan Michálek nebo Dmitrij Jaškin. Ten v seniorské reprezentaci dosud neodehrál jediný zápas, což platí i o gólmanovi Michalu Neuvirthovi a obránci Andreji Šustrovi, kteří byli nominováni už na začátku března.

Zveřejněné nominace na Světový pohár v hokeji
Česko
Finsko
Rusko
Švédsko

Menším překvapením je nominace Milana Michálka. „Akceptuje jakoukoli roli v týmu, třeba i třináctého útočníka. Má zkušenosti, je to silný, vysoký a odolný hráč. Navíc hraje výborně oslabení a v týmu bude mít spíš defenzivní roli," uvedl Jandač na adresu útočníka Toronta, který se v týmu pro Světový pohár potká i s bratrem Zbyňkem. „Jaškin se sice pohybuje na hraně NHL, i on ale může nastoupit ve čtvrté řadě nebo být připravený jako třináctý útočník," doplnil Jandač.

Zranění Krejčí se Sobotkou by SP měli stihnout

A přiznal, že při rozhodování o skladbě týmu dával na to, jak jsou hráči zvyklí na zámořský styl hokeje. „Hrálo to největší roli. Dávali jsme přednost hráčům, kteří jsou zvyklí na zámořský hokej s úzkým kluzištěm," potvrdil Jandač. I proto se nakonec do jeho výběru nedostali obránci Šimek s Jeřábkem a útočník Červenka, kteří startovali na letošním světovém šampionátu v Rusku.

Ze současného kádru aktuálně figurují na marodce útočníci David Krejčí, jenž musel podstoupit operaci kyčle, a Vladimír Sobotka, jehož trápí problémy se zády. Jandač i Ručinský ale věří, že oba se stihnou dát do září do pořádku. „Velká škoda je dlouhodobého zranění Andreje Nestrašila. Všichni trenéři jsme se shodli, že kdyby byl fit, na Světový pohár by jel. Sám nám teď ale nemůže zaručit, že bude v pohodě," prohlásil Jandač o útočníkovi Caroliny.

Světový pohár se uskuteční od 17. září do 1. října v Air Canada Centre v kanadském Torontu. Český národní tým narazí v základní skupině, z níž do semifinále postoupí dva nejlepší celky, na domácí Kanadu (17. září), výběr Evropy (19. září) a Spojené státy americké (22. září). Naposledy se Světový pohár uskutečnil v roce 2004, Češi na něm pod vedením trenéra Růžičky došli do semifinále, kde nestačili na Kanadu.

Před turnajem sehraje český tým 8. září přípravu v Rusku s domácí sbornou, odveta se uskuteční o dva dny později v pražské O2 areně. Generálkou na Světový pohár pak bude 15. září duel s výběrem Ameriky do 23 let v Pittsburghu.

Nominace české hokejové reprezentace na Světový pohár:
Brankáři:
Petr Mrázek (Detroit/NHL)
Michal Neuvirth (Philadelphia/NHL)
Ondřej Pavelec (Winnipeg/NHL).
Obránci:
Radko Gudas (Philadelphia/NHL)
Michal Kempný (Omsk/KHL)
Roman Polák (San Jose/NHL)
Andrej Šustr (Tampa Bay/NHL)
*Zbyněk Michálek (Arizona/NHL)
*Michal Jordán (Carolina/NHL)
*Jakub Nakládal (Calgary/NHL)
Útočníci:
David Krejčí (Boston/NHL)
David Pastrňák (Boston/NHL)
Michael Frolík (Calgary/NHL)
Martin Hanzal (Arizona/NHL)
Tomáš Hertl (San Jose/NHL)
Ondřej Palát (Tampa Bay/NHL)
Tomáš Plekanec (Montreal/NHL)
Vladimír Sobotka (Omsk/KHL)
Jakub Voráček (Philadelphia/NHL)
*Radek Faksa (Dallas/NHL)
*Aleš Hemský (Dallas/NHL)
*Milan Michálek (Toronto/NHL)
*Dmitrij Jaškin (St. Louis/NHL)
Pozn.: Hráči označení hvězdičkou byli nominováni v pátek.

Reklama

Související témata: