Hlavní obsah

Nabruste si zuby na nejstarší superpotravinu světa

Praha

Len setý nám nedává jen pravděpodobně nejstarší superpotravinu světa. Jeho vlákna vytvářejí naši nejednu příjemnou letní košili, prostěradlo v posteli nebo těsnící koudel ve spojích vodovodního potrubí. Tím největším zázrakem jsou ovšem jeho plody. Vědci mají jasné důkazy o tom, že lněné semínko je lidstvem konzumováno od dob nejstarších civilizací, nějakých šest až sedm tisíc let. Len byl jednou z prvních domestikovaných rostlin. A dnes nám může pomoci s léčbou chorob, jež naopak přináší naše nejmodernější civilizace.

Foto: Profimedia.cz

Len je asi nejstarší superpotravinou.

Článek

Není dobrým nápadem pokoušet se sníst lněné prostěradlo, okusovat si rukáv košile nebo zkoušet kouřit koudel v naivním očekávání, že je vyrobena z konopí. Nejlépe uděláte, pustíte-li se do lněných semínek. Má to ale háček. Semínko tak, jak je, je pro člověka v podstatě nestravitelné. Jeho zažívacím traktem prochází zcela nepovšimnuto. Ovšem stačí pořádně rozkousat či pomlít, rozmixovat ‒ a bum! Máte univerzální lék na neduhy těla i duše.

Už jedna až dvě polévkové lžíce semen denně činí malé i větší zázraky. Nenasycené mastné kyseliny, hořčík, mangan, zinek, železo, vápník, proteiny, vitamíny skupiny B, antioxidanty... Rozkousané semínko vytvoří v žaludku jakýsi hlen, který přilne na několik hodin k jeho sliznici. Už jen tento fakt dokáže pomoci s mnoha problémy, jako je pálení žáhy, bolesti žaludku, vředová onemocnění, záněty. Preventivně len působí v oblasti kardiovaskulárních chorob, nádorových onemocnění nebo cukrovky.

Zajímavé je také to, že len může být dobrým projímadlem i lékem na zácpu. Pokud semínka řádně zapijete, budou působit jako projímadlo, pokud je naopak nezapijete vůbec, budou stavět. Takže si vše nejprve řádně promyslete, aby nedošlo k nějaké dietetické chybě. A duševně? Len nám pomůže od stresu, depresí, chronického únavového syndromu. Zkrátka něco jako zelené makovice, akorát ne tak zakázané. Dobrou chuť!

Reklama