Hlavní obsah

Ve Francii byli odsouzeni k vězení britští fanoušci za násilí. Rooney a spol. uklidňují situaci

Marseille
Aktualizováno

Francouzský soud poslal do vězení na jeden až tři měsíce pět britských fotbalových fanoušků, kteří se podíleli na násilnostech kolem sobotního zápasu Anglie s Ruskem (1:1) v Marseille na mistrovství Evropy. Ze stejného důvodu dostal také jeden mladý Francouz dokonce rok nepodmíněného vězení.

Foto: Thanassis Stavrakis, ČTK/AP

Bitka anglických a ruských fanoušků na stadiónu Velodrome v Marseille.

Článek

Ke dvěma měsícům nepodmíněně byl například odsouzen dvacetiletý kuchař Alexander Booth a tři měsíce stráví v žaláři na jihu Francie jednačtyřicetiletý ošetřovatel psychicky nemocných Ian Hepworth. Odsouzeným Britům, kteří podle žaloby především házeli plechovky piva, soud také zakázal vstup do Francie po dobu dvou let.

"Opravdu toho lituji. Byl jsem na špatném místě ve špatnou dobu, ale nejsem chuligán," řekl podle agentury Reuters Booth soudu před vynesením rozsudku. V době zatčení byl podle žaloby podnapilý. Devětadvacetiletý Francouz David Palmeri dostal roční trest za surové bití pěstmi a kopanci tří osob ve čtvrtek večer v marseilleském přístavu.

Mezi souzenými nebyl žádný z ruských chuligánů, kteří se také podíleli na střetech, jež si vyžádaly 35 zraněných, téměř výhradně Angličanů. Prokurátor Marseille řekl, že se nepodařilo identifikovat ani násilníky, kteří zranili na hlavě jednoho Angličana, který je stále ve vážném stavu.

Francouzský ministr sportu Patrick Kanner uvedl, že Rusko nemělo nechat odjet jemu známé ruské chuligány do Francie. Ocenil ale nynější ruskou spolupráci. "Je zde 150 až 200 ruských chuligánů, které je třeba zneškodnit. Francie se přitom spoléhá na skupinu ruských policistů, kteří přijeli do Francie najít násilníky, které moskevské úřady znají. Spolupráce s těmito policisty je velmi uspokojivá," dodal ministr.

Hodgson a Rooney vyzvali ke slušnému chování

Trenér anglické reprezentace Roy Hodgson a kapitán Wayne Rooney vyzvali fanoušky, aby se ve zbytku mistrovství Evropy chovali slušně. Reagovali na násilnosti, které provázely zápas s Ruskem v Marseille, po kterých UEFA pohrozila oběma zemím tvrdým tresty včetně vyloučení z turnaje.

"Z hrozby, která nad námi visí, mám samozřejmě obavy," uvedl Hodgson ve videu na webu Fotbalové asociace. "Velmi tvrdě jsme pracovali, abychom sem postoupili, a rádi bychom na turnaji zůstali. Proto apeluji na fanoušky, aby se vyvarovali dalších potíží," dodal.

"Rád bych požádal fanoušky, ať sem nejezdí, pokud nemají vstupenku. A pro fanoušky s lístky: Dávejte na sebe pozor, buďte rozumní a dál nám fanděte," přidal Rooney.

K potyčkám v Marseille došlo už ve čtvrtek, kdy se poprali angličtí fanoušci s místními obyvateli. V pátek se střetli příznivci Anglie a Ruska, jeden muž byl vážně zraněn a policie musela použít slzný plyn. Násilnosti se poté přenesly i v sobotu na stadión, kde ruští fanoušci nejprve házeli po příznivcích soupeře předměty a poté prolomili linii pořadatelů, kteří se snažili oba tábory oddělit.

Reklama

Související témata: