Hlavní obsah

Albánie do toho! Češi už vědí, komu fandit, aby jim výhra nad Tureckem zajistila postup

Bod zachráněný v závěru duelu s Chorvatskem je základem. Teď ještě čeští fotbalisté potřebují v závěrečném utkání skupiny D porazit Turecko, a postup do osmifinále mistrovství Evropy ve Francii by jim neměl uniknout. Ideální by bylo, aby s pomocí Španělska předstihli Chorvaty a šli dál z druhého místa, což by jim dávalo naději na hratelnějšího soupeře v úvodu vyřazovací části turnaje. Se čtyřmi body by však měli jít dál i z třetí příčky.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Milan Škoda a Roman Hubník (vlevo) krátce po brance slávistického útočníka.

Článek

Evropský šampionát má poprvé nový model. Postupují první dva týmy v šesti skupinách a s nimi také čtyři mužstva z třetích míst s nejlepší bilancí.

Ze všech třetích týmů se vytvoří speciální tabulka, kde v případě bodové rovnosti rozhodnou kritéria v tomto pořadí: 1. Lepší skóre. 2. Více vstřelených gólů. 3. Žebříček fair play. 4. Umístění v žebříčku UEFA.

Všechny týmy už odehrály dva zápasy, dnes začíná závěrečné kolo ve skupinách. Alternativ je ještě celá řada, výhra nad Tureckem každopádně dává Čechům reálnou naději. Jistá možnost by byla i v případě remízy a zisku dvou bodů, ta je ovšem jen minimální a velmi nepravděpodobná. V případě porážky pojede Vrbův tým domů.

Podívejme se, jaké scénáře v jednotlivých skupinách nejvíce nahrávají postupu českého týmu ze třetí příčky.

Skupina A - Základem je, aby Albánie porazila Rumunsko. Pak by bylo jisté, že skončí třetí jen se ziskem tří bodů. Nebo ať spolu klidně remizují, to by bylo ještě lepší. Favoritem jsou však Rumuni. A když už vyhrají, nejlépe jen o gól. Ve druhém zápase je vhodné, aby Francie porazila Švýcarsko výraznějším rozdílem a pokazila mu tak skóre.

Skupina B - I zde je naděje, že třetí tým může mít jen tři body. Nejlépe když vedoucí Anglie porazí Slovensko a Wales zvítězí nad Ruskem.

Skupina C - Tady je ideální scénář jasný. Ať Poláci porazí Ukrajince a Němci zdolají Severní Irsko, pak zůstane třetí ostrovní tým jen se třemi body.

Skupina E - Také zde se dá podmínka z českého pohledu definovat snadno. Ideální bude, když jak Irové proti Itálii, tak Švédové proti Belgii nezískají víc než jeden bod. Pak bude mít třetí tým v této skupině na svém kontě maximálně dva body.

Skupina F - Když Maďaři porazí Portugalce, pak už zápas Islandu s Rakouskem může skončit jakkoliv. Třetí tým se v takovém případě přes dva body nedostane.

Aktuální tabulka týmů ze třetích míst:
1.Severní Irsko (C)21012:13
2.Slovensko (B)21013:33
3.Portugalsko (F)20201:12
4.Česko (D)20112:31
Rumunsko (A)20112:31
6.Švédsko (E)20111:21

Reklama

Související témata: