Hlavní obsah

TEST: Kompresní podkolenky Nessi pomohly po maratónské premiéře

Nikola BartákováSport.cz

Některé testy tomu věří, jiné ne, proč to tedy nevyzkoušet na vlastní kůži. Kompresní podkolenky všeobecně zlepšují krevní oběh a zamezují zakyselení svalů. Ano? Rozhodla jsem využít těcho pomocníků od Nessi po půlmaratónu a maratónu, které jsem zapojila do fáze regenerace po doběhu. Kdo běžel tyto tratě, ví, že tělo dostane zabrat. Zvláště, když běžíte 42 kilometrů poprvé.

Foto: Archiv: Nikola Bartáková

Doběhla jsem půlmaratón v Karlových Varech a kompresky šly hned na své místo.

Článek
Fotogalerie

Přípravu na maratón jsem zahájila už v letadle, kdy jsem se vracela domů a absolvovala dvacetihodinový let. Přesto, že trpím na otoky, tentokrát jsem vyvázla s objemem, který se po přistání vešel do bot. Sláva. První krok vyšel.

Na kompresní podkolenky přišla řada hned také druhý den. To bylo po doběhu pražského maratónu, kde mi dělaly společnost po mojí premiéře. Nasadila jsem je hned po doběhnutí do cíle v zázemí závodu a z nohou je sundala až večer po kvalitním spánku. I když mě každý strašil, jak po maratónu nebudu druhý den chodit, kromě unavených nohou jsem byla naprosto funkční, zvládla jsem i lehké vyběhnutí. Byly to ale opravdu kompresky, které mi pomohly? Přišel druhý test.

PLUSY
rychlejší regenerace
zamazení otoku
zabraňují křečem do lýtek
antibagteriální a propracovaný materiál
MÍNUSY
nenašla jsem
CENA
699 Kč

Další zkouška proběhla na karlovarském půlmaratónu, kde mi zpestřily cestu dvou hodinovou jízdu autem domů. Oproti loňskému roku, kdy jsem vystoupila z auta a měla nateklé nohy, letos jsem přijela domů bez šrámů a omezeného pohybu. Žádné napětí v lýtkách nebo otoky! Kdo trpí na otoky a bolest, ví, že můžete jen čekat, a může to být dlouhé.

Sama v kompresních podkolenkách v tréninku ani při závodu neběhám, protože mi nejsou příjemné, a tak je zapojuji hlavně do regenerační části po doběhu. Při testování kompresek od Nessi jsem ale udělala výjimku. Absolvovala jsem v nich jeden výběh na deset kilometrů. Při výběhu jsem o nich téměř nevěděla, jako by přilnuly k lýtkům, ani se nehnuly, netlačily. I přesto mě nepřesvědčily, abych je zapojila do závodního procesu. Zvyk je železná košile. A jeden zvyk už mám. V závodě ne, po závodě je natahuji, urychlí mi regeneraci, což při mém sportovním vyžití je základ, aby tělo vydrželo a fungovalo.

Jak jsou vlastně vyrobeny?

Díky nejnovější technologii jsou podkolenky vyrobeny ze speciálního materiálu, který je velice příjemný a odvádí pot. Termoaktivní materiál zajistí, že jsou svaly udržovány v co nejoptimálnější teplotě a odvádí dobře teplo a pot. Jednoduše - od nohou se nepřehřejete.

Při tréninku se podkolenky neshrnovaly, netlačily, v botě neklouzaly a v porovnání s jinými, jsem nezaznamenala bolestivé otlaky nebo křeče na chodidlech. To vše je zajištěno systémem trychtýřové konstrukce, kdy dochází k vytlačování nadměrného množství krve ze svalů, čímž se nezužují žíly. Tlak je veden od chodidla nahoru do lýtka a potom je krev odváděna dále do těla, kde se zbavuje škodlivin a odkysličené krve.

Navíc jsou tyto kompresní podkolenky antibakteriální, takže se nemusíte obávat nepříjemných plísní nebo svědění. Při výběru ale dbejte na obvod lýtka a délku chodidla, aby byla komprese správná a účinná.

Třešničkou na závěr je snad jen vzhled, který nekřičí přehnanými nápisy, ale pouze jednoduchou kombinací barev, kde se najde snad každý, každá.

Také jsme psali:

Reklama

Související témata: