Hlavní obsah

Odpad přeměněný na značkové sportovní vybavení. Nevěříte?

Není to tak dávno, co se světoví výrobci sportovní obuvi předháněli v tom, kdo první dokáže vyrobit botu s použitím technologií trojdimenzionálního tisku přímo na míru konkrétnímu člověku a s ohledem na její přesné využití. Dočkali jsme se sice zajímavých novinek, stále však ještě nechodíme nakupovat tenisky stylem „sem do toho scanneru si strčte chodidla a pak chvíli počkejte, támhle odtud vypadnou vaše nové boty“. A na scéně se už objevuje další fenomén. Světoví výrobci reagují na masivní znečištění oceánů a začínají své produkty vyrábět právě z těchto odpadků. Nevěříte? Je to skutečně možné. A výsledek stojí za to.

Bota spletená z odpadků a nelegálních rybářských sítí.

 
Článek

Počátkem června přišla německá firma Adidas s novinkou beroucí dech. Prvním párem obuvi vyrobeným z odpadků vylovených z moře. První série je prý už volně v prodeji pod společným označením výrobce a organizace Parley for the Oceans, jejímž hlavním cílem je redukovat znečištění oceánů.

Svršek boty je ušit z recyklovaných plastů nalezených v moři (z převážné většiny plastových sáčků, tašek a lahví) a zabavených nelegálních sítí pro hlubinný rybolov pocházejících z oblasti korálových ostrovů Malediv. Jednotlivé komponenty se samozřejmě před zpracováním čistí a upravují. Očekává se, že techniku zpracování těchto odpadů výrobce využije také při výrobě celé kolekce sportovního oblečení pro příští rok.

Padesát párů bot z oceánského odpadu je součástí výhry v soutěži na podporu ekologické iniciativy. Výrobce původně počítal se zapracováním odpadu ze světových moří již v loňském roce. Vyladění techniky zpracování však zabralo poněkud více času, než se původně předpokládalo. Nezbývá, než si přát, aby boty i ostatní výrobky tohoto ražení byly opravdu kvalitní a časem neskončily opět ve vlnách znečišťovaných vod.

Koupili byste si sportovní vybavení vyrobené z odpadu?
Ano, bez zaváhání. Díky dnešním technologiím je rozdíl v kvalitě nepostřehnutelný.
75,6 %
To by se vidělo, jak by to vypadalo, kolik by to stálo...
19,6 %
Ne-e, odpadky patří do moře, já chci boty z nových materiálů.
4,8 %
Celkem hlasovalo 1621 čtenářů.

Reklama