Hlavní obsah

Za hamburger se platí sportem. Uchytí se myšlenka i jinde?

Lisabon

Také očekáváte, že když si jdete koupit na ulici hamburger nebo pizzu, bude po vás prodejce ve stánku chtít peníze? Tak tady na to zapomeňte. U tohoto prodejce na kolečkách si za peníze nekoupíte vůbec nic. Jako by ono známé pořekadlo o tom, že ne všechno lze pořídit na základě peněžní transakce, nabývalo konkrétnějších kontur. Tady si chléb svůj vezdejší musíte tvrdě odpracovat.

Pojízdné občerstení akceptuje jako formu platby pouze cvičeníVideo: Adexo

 
Článek

Chcete cheeseburger? Tak ujděte alespoň 5,4 kilometru, nebo uběhněte 4,2 kilometru, posílá stánkař své zákazníky na trať. Pán by si dal ještě trochu kečupu? Tak to bude ještě půl kilometru navrch. S nikým se nemazlí a peníze sveřepě odmítá. Není to ale žádný samaritán, on už má své jisté. Jeho platí portugalská společnost bojující proti obezitě a marketingová agentura. A jeho vozítko „Moving Food Truck" má Portugalce poučit o kaloriích v nejčastěji konzumovaných jídlech, jako jsou pizzy, hamburgery nebo slazené nápoje.

„Chtěli jsme upozornit na znepokojující paradox: Ve stále větší míře se objevují různá pojízdná občerstvení, ale i restaurace na kolech, takže stále více lidí nemusí vykonat v podstatě vůbec žádný pohyb, aby se dostali ke svému jídlu," říká Victor Afonso, ředitel kreativní agentury, která o projektu také natočila video. Světový potravinový program při OSN označuje Portugalsko jako zemi s alarmující mírou obezity.

Někteří potenciální zákazníci se jednoduše odmítli kvůli jídlu hýbat a odešli. Většinou ale zvedli hozenou rukavici, takže celkově proběhl zkušební provoz úspěšně. „Prodali jsme 20 cheeseburgerů, 32 kousků pizzy a 50 pohárků nápojů v úhrnech za 110, 211 a 85 kilometrů. Naši zákazníci celkem zdolali 406 kilometrů. To není na jeden den vůbec špatné," pochvaluje si inovativní stánkař.

DEFINICE podle Světové zdravotnické organizace (WHO)
nadváha: BMI vyšší nebo roven 25
obezita: BMI vyšší nebo roven 30
Průzkum VZP říká, že 55 % obyvatel ČR má problémy s nadváhou nebo obezitou.

Projekt nadchnul dokonce i portugalského ministra zdravotnictví, který pořízené video plánuje používat na školách jako pomůcku při výuce. A investoři projektu vážně uvažují o jeho oficiální, celoroční verzi. Misi se totiž podařilo naplnit, a to pochopitelným, účinným způsobem, při němž nechyběla ani zábava. A co byste byli pro svůj hamburger ochotni udělat vy?

Kolik byste byli ochotni uběhnout za jeden hamburger?
Ať nežeru, i více jak 10 km!
13,7 %
Maximálně 10 km, ale to by musel být opravdu luxusní.
27,1 %
Do 5 kilometrů, na víc by mi nevystačily kalorie.
27,2 %
Ani metr! V Lisabonu bych asi umřel/a hlady.
32 %
Celkem hlasovalo 1895 čtenářů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články